STIRI

65.000 de elevi riscă să rămână cu mediile neîncheiate, de patru ori mai mulţi decât în anii precedenţi. Soluţiile propuse de ministrul Educaţiei

Nu mai puţin de 65.000 de elevi se află în situaţia de a nu li se încheia mediile la învăţătură, de patru ori mai mulţi dect cei care se aflau, anual, în acestă situaţie, potrivit unor date ale Ministrului Educaţiei şi Cercetării (MEC). De aceea, se ia în calcul inclusiv încheierea mediilor pentru semestrul I după începerea semestrului al II-lea, cu minimum două note.

„Conform datelor transmise de către unităţile şcolare, prin intermediul ISJ-urilor şi ISMB, se estimează că un număr de cca. 65.000 de elevi se află în situaţia de a nu avea media încheiată, imposibilitatea de acces la resursele tehnologice fiind factorul principal, la care se adaugă şi alte motive precum neparticiparea la cursuri, situaţii medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situaţie era de aproximativ 15.000”, se arată în documentele Ministerului Educaţiei.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a organizat, luni, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali, tema principală fiind identificarea numărului de elevi aflaţi în situaţie de risc cu privire la neîncheierea situaţiei şcolare pentru semestrul I, precum şi măsurile ce se impun în această situaţie.

Măsurile necesare identificate de MEC până la acest moment sunt:

Desfăşurarea de activităţi remediale pe parcursul semestrului al doilea, cu identificarea surselor de finanţare pentru plata cadrelor didactice. Prelungirea perioadei de încheiere a situaţiilor şcolare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al doilea. Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.