SANATATE

Alimentele cu calorii negative, între mit şi metoda ideală de a pierde în greutate mâncând

Alimente cu „calorii negative” sunt extrem de căutate, mai ales în diete, fiindcă se presupune că accelerează procesul de slăbire.

Caloriile reprezintă o măsură a energiei stocate în alimente sau în ţesuturile corpului. Majoritatea oamenilor ţin cont de aportul zilnic de calorii atunci când încearcă să slăbească sau, din contră, să ia în greutate.

ADVERTISING

Există alimente extrem de populare atunci când vine vorba despre diete. Asta deoarece se presupune că au calorii negative. Mai exact, că organismul consumă mai multe calorii digerându-le decât conţin ele.

Tipuri de alimente

„Alimentele promovate drept alimente cu calorii negative sunt de obicei fructele şi legumele cu conţinut ridicat de apă, precum:

– Ţelină (95% apă, 14 calorii/100 g)

– Morcovi (88% apă, 52 calorii/130 g)

– Salată verde (95% apă, 5 calorii/35 g)

ADVERTISING

– Broccoli (89% apă, 31 calorii/90 g)

– Grapefruit (92% apă, 69 calorii/230 g)

– Roşii (94% apă, 32 calorii/180 g)

– Castraveţi (95% apă, 8 calorii/50 g)

– Pepene verde (91% apă, 46 calorii/150 g)

– Mere (86% apă, 53 calorii/110 g)

Alte fructe şi legume similare, cum ar fi lămâi, varză, fructe de pădure sau dovlecei, sunt de obicei incluse şi ele în aceste liste”, dezvăluie nutriţionistul Gianluca Mech.

Alimentele cu calorii negative – mit sau adevăr?

ADVERTISING

„Este adevărat că majoritatea acestor alimente sunt foarte hrănitoare şi sănătoase. Este însă puţin probabil ca oricare dintre ele să aibă în realitate calorii negative. Fiecare dintre ele conţine calorii şi nu există dovezi care să susţină ideea că organismul consumă mai multe pentru a le digera”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Calorii consumate pentru mestecarea alimentelor

„Mulţi se întreabă dacă energia consumată în timpul mestecării alimentelor se traduce în calorii pierdure. Există unele cercetări care arată, spre exemplu, că mestecatul gumei creşte energia pe care corpul o foloseşte cu aproximativ 11 calorii pe oră. Prin urmare, cantitatea de energie pe care o consumaţi în câteva minute de mestecat ţelină sau alte alimente este foarte mică”, mai spune specialistul.

Recomandarea specialistului

Chiar dacă alimentele cu calorii negative sunt un simplu mit, multe din alimentele promovate sub această categorie sunt totuşi foarte sănătoase şi ideale pentru a fi incluse în dieta zilnică. Mai mult, datorită conţinutului lor scăzut de calorii şi a conţinutului ridicat de apă, puteţi mânca deseori un volum destul de mare din aceste alimente fără a ingera prea multe calorii.

Alte fructe şi legume bogate în substanţe nutritive, dar sărace în calorii:

– Kale: Conţin doar 7 calori/20 g, dar sunt bogate în vitaminele A, K şi C.

De asemenea, conţin multe minerale necesare organismului.

ADVERTISING

– Afinele: Conţin 84 de calorii/150 g şi sunt o sursă bună de vitamine C şi K, precum şi de minerale.

– Cartofi: conţin 58 de calorii/ 75 g şi sunt surse bune de potasiu şi vitaminele B6 şi C.

– Zmeură: conţine 64 de calorii/125 g şi sunt surse bune de vitamina C şi minerale.

– Spanac: la fel ca varza, conţine doar 7 calorii/30 g. Reprezintă o sursă excelentă de vitamine şi minerale.

În ceea ce priveşte sursele de proteine, iată câteva opţiuni cu conţinut scăzut de calorii, bogate în nutrienţi:

– Somon: Conţine 121 de calorii şi 17 grame de proteine/85 g şi este bogat în acizi graşi omega-3 şi vitamine.

– Piept de pui: Conţine 110 calorii şi 22 de grame de proteine/85 g.

– Iaurt grecesc simplu, fără grăsimi: conţine 100 de calorii şi 16 grame de proteine/170 g.

ADVERTISING

– Ouă întregi: conţin 78 de calorii şi 6 grame de proteine/ou, precum şi multe vitamine, minerale şi grăsimi nesaturate.

– File de porc: conţine 91 de calorii şi 15 grame de proteine/85 g. Este bogat în vitamina B şi minerale”, explică Gianluca Mech.

ADVERTISING

Lasă un răspuns