SANATATE

Ce dezvăluie obiceiul de a roade unghiile. Nu indică numai aspecte negative

Rosul unghiilor începe, de obicei, în copilărie. Mulţi oameni care au avut acest obicei reuşesc să-l alunge în cele din urmă, dar pentru unii este dificil să renunţe la el. Cei mai mulţi dintre noi au crescut crezând că rosul unghiilor este un obicei prost de care trebuie să scăpăm, dar se dovedeşte că acest comportament repetitiv poate dezvălui câteva aspecte interesante şi nu este vorba doar de nivelul tău de stres.

Rosul unghiilor, a cuticulelor şi a pielii din jurul unghiilor poate afecta unghiile şi pielea, ba chiar se poate ajunge la unghii cu aspect anormal, la  infecţii fungice, la boli cauzate de trecerea bacteriilor şi a virusurilor de pe degete la gură.

ADVERTISING

Pentru a renunţa la acest obicei, trebuie să încerci mai multe metode: tăierea unghiilor foarte scurt, identificarea factorilor declanşatori, acoperirea mâinilor cu mănuşi sau înlocuirea obiceiului cu unul care nu-ţi face rău (gumă de mestecat sau minge antistres). Obiceiurile nu se formează peste noapte şi poate fi nevoie de timp şi răbdare pentru a scăpa de ele.

Nemulţumire faţă de sine

Rosul unghiilor poate fi un tic nervos care îi face pe oameni să se simtă mai bine pe o perioadă scurtă de timp. Cei mai mulţi cei la care îl observi se simt suprasolicitaţi, pentru că au aşteptări uriaşe de la ei înşişi. Când nu îşi pot atinge obiectivele, se simt adesea dezamăgiţi şi ruşinaţi.

Nerăbdare

Plictiseala şi frustrarea pot fi declanşatoare ale obiceiului de a roade unghiilor sau pielea din jurul acestora. Odată ce devine un obicei, poate deveni ceva ce faci pentru a te menţine ocupat atunci când te plictiseşti sau când eşti nevoit să aştepţi.

ADVERTISING