STIRI

Cîţu, anunţ după începerea campaniei de vaccinare anti-COVID-19: Ce se întâmplă cu cei care nu se vaccinează

Premierul Florin Cîţu a afirmat, după vaccinarea primei persoane din România, asistenta medicală Mihaela Anghel, că această vaccinare împotriva COVID-19 „începe cu oamenii fără de care sănătatea românilor nu ar mai putea fi asigurată”. Şeful Executivului a adăugat că vaccinarea este gratuită şi voluntară şi nu vor fi impuse restricţii pentru cei care nu se vaccinează.

„Prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 în România şi un moment istoric/ de referinţă pentru ţara noastră, în lupta împotriva virusului care a răpit prea multe vieţi şi a bulversat întreaga lume! Mihaela Anghel, asistent medical din echipa care a preluat primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2 în ţara noastră, a primit şi primul vaccin împotriva COVID-19. După 10 luni de la primul caz de infectare din România, începe lupta prin care ne putem recâştiga viaţa normală. Vaccinarea împotriva COVID-19 începe cu oamenii fără de care sănătatea românilor nu ar mai putea fi asigurată”, a scris Florin Cîţu duminică pe Facebook. 

Prim-ministrul a adăugat că specialiştii au informaţii solide, validate ştiinţific pentru cei care ezită să se vaccineze, care să îi ajute să ia decizia corectă.

„Vor fi vaccinuri gratuite pentru toţi cei care doresc să se imunizeze. Pentru cei care încă ezită, specialiştii vin cu informaţii solide, validate ştiinţific, care să-i ajute să ia decizia corectă. Vaccinarea este sigură, este voluntară/ neobligatorie şi nu vor fi impuse restricţii pentru cei care nu se vaccinează! Vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă calea cea mai rapidă şi mai sigură de gestionare a pandemiei, de limitare a acesteia. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, ne oferă şansa revenirii la normalitate”, a completat Cîţu.

Acesta a reamintit că sâmbătă au venit primele 10.000 de doze de vaccin, iar săptămânal vor veni în jur de 140.000 de doze.

„Ieri (sâmbătă – n.r.) am primit primele 10.000 de doze de vaccin, şi săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va beneficia de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin. Primii paşi din cadrul campaniei de vaccinare s-au desfăşurat ireproşabil până acum şi sunt sigur că această campanie se va derula foarte bine în continuare. Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 – Rovaccinare: www.vaccinare-covid.gov.ro”, a conchis Florin Cîţu. 

Prima persoană vaccinată în România în cadrul campaniei care a început duminică este o asistentă medicală de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, Mihaela Anghel, membră a echipei care a preluat primul pacient cu COVID din România. Mihaela Anghel a declarat că a fost privilegiată şi că nu a durut-o deloc, ca ea nu a fost infectată cu noul coronavirus. Ea a povestit că un caz care i-a rămas în minte şi care a marcat-o este cel al unui bărbat de 31 de ani, care a stat foarte mult timp la Terapie Intensivă, dar nu a putut fi salvat.   Şi directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, medicul Adrian Streinu Cercel, s-a vaccinat anti-COVID.

Campania de vaccinare anti-COVID se desfăşoară în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară, dar şi în mai multe state europene. Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde este distribuită în şase centre regionale.  

Peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID vor fi distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ţară. Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino tranşa necesară.

România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28- 29 decembrie.