Klaus Iohannis, reacţie online la refuzul acceptării României în Schengen. “Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea europeană”

Klaus Iohannis şi-a exprimat printr-un comunicat dezamăgirea faţă de refuzul acceptării României în Schengen. Preşedintele avertizează asupra riscurilor, după votul Austriei

Klaus Iohannis a reacţionat prin intermediul unui comunicat de presă la refuzul Austriei de a accepta România în spaţiul Schengen. La aproape trei ore după votul din Consiliul JAI, poziţia şeful statului a fost publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis spune că aderarea la Schengen rămâne obiectivul strategic al României

Lipsa consensului de joi, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, spune preşedintele Klaus Iohannis.

“România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană.

Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, se arată în declaraţia de presă a lui Klaus Iohannis.

În încheiere, şeful statului li s-a adresat românilor, asigurându-i că eforturile autorităţilor de a integra România în Schengen vor continua.

“Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, conchide Klaus Iohannis.

Spre deosebire de preşedintele României, care s-a exprimat doar online, cel al Bulgariei, Rumen Radev, a răspuns deschis întrebărilor presei pe această temă, deşi se afla într-o conferinţă de presă alături de preşedintele elen Katerina Sakellaropoulou, deşi subiectul discuţiei celor doi nu era legat de Schengen.

“Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a spus Radev.

Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.