STIRI

Mesajul emoţionant şi promisiunea făcută României de Biden, cu ocazia vizitelor sale la Bucureşti. „E obligaţia noastră sacră, puteţi conta pe noi”

Noul preşedinte al SUA, Joe Biden, a vizitat România de mai multe ori, inclusiv din postura de vicepreşedinte, ocazie cu care a făcut mai multe anunţuri importante pentru viitorul Parteneriatului Strategic dintre România şi America.

Proaspăt câştigător al alegerilor în SUA, Biden este liderul politic american cu cel mai înalt rang care a vizitat România în ultimii 12 ani, Două din vizitele sale au fost făcute în calitate de vicepreşedinte al SUA, în 2009 şi 2014. Ulterior, el a mai vizitat România în 2019.

ADVERTISING

Vizita din 2014 a prilejuit o serie de declaraţii memorabile. Joe Biden şi-a declarat toată susţinerea pentru România şi a promis solemn că Statele Unite ale Americii vor apăra România, dacă va fi nevoie. În calitate de vicepreşedinte al SUA, el a vizitat baza militară de la Otopeni, unde a susţinut un discurs cald. În faţa soldaţilor români şi americani aflaţi în acel moment la bază, Biden i-a elogiat pe primii. „Nu cred că am înţeles pe deplin curajul moral şi fizic al poporului român, până când nu am văzut că aţi fost în primele rânduri în Irak şi Afganistan”, a spus liderul american.

Apoi, a continuat în aceeaşi notă, cu căldură. „Sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în Kabul şi Kandahar, în zone foarte grele. Sunt foarte mândru de dumneavoastră… Dumnezeu să apere România”, a mai spus Biden, în aplauzele asistenţei.

Totul a culminat cu promisiunea făcută României. „Noi vom onora articolul 5 din Tratatul NATO, este o obligaţia noastră sacră, să nu aveţi nicio îndoială, ca să nu fie niciun semn de întrebare, niciun aliat NATO nu stă singur, noi ne protejăm unii pe alţii, fără discuţie. (…) Sunt aici să spun în numele preşedintelui ceea ce sper că ştiţi deja: Puteţi conta pe noi. Punct! Noi facem ceea spunem şi spunem ceea ce gândim”, a mai afirmat Biden.

Candidatul democrat la funcţia de preşedinte al ţării, Joe Biden, a câştigat scrutinul prezidenţial. El l-a învins pe Donald Trump şi a devenit cel de-al 46-lea preşedinte din istoria Statelor Unite. Totodată, Biden e cel de-al 14-lea fost vicepreşedinte care preia funcţia supremă în statul american. Despre Biden s-a spus că ar avea relaţii foarte bune cu fostul preşedinte Traian Băsescu.

În ce priveşte politica pe care Biden ar urma să o ducă, el s-a angajat ca în prima zi a preşedinţiei sale să revină la acordul de la Paris privind clima, din care SUA s-au retras oficial miercuri, relatează AFP. Totodată, Biden a promis că va acţiona pentru a apropia din nou America de aliaţii săi tradiţionali şi pentru a reveni la cele mai bune relaţii cu Europa. 

ADVERTISING

ADVERTISING
ADVERTISING

Lasă un răspuns