STIRI

Parlamentul omoară 1.000 de mici comercianţi de carburanţi. Consultant: Lege făcută pentru o singură companie. Fermieri: Agricultura va fi grav afectată

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută o propunere legislativă de completare a Codului fiscal, care obligă „omoară” de facto aproape 1.000 de comercianţi angro de motorină, obligându-i să deţină depozite speciale, ceea ce afectează la rândul său mii de fermieri care se aprovizionează de la aceşti comercianţi.

Mai precis, operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, prevede iniţiativa legislativă.

ADVERTISING

Iniţiatorii afirmă că proiectul are ca obiect de reglementare transparentizarea şi predictibilitatea activităţii de tranzacţionare a produselor energetice şi pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în domeniu, potrivit raportului comisiei de specialitate, citat de Agerpres.

Conform articolelor adoptate, „operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice, tutun prelucrat şi produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, păcură (CLU, CLG, CTL, combustibil ecologic pentru centrale termice etc) gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili – sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea competentă potrivit prevederilor stabilite prin ordin al preşedintelui A.N.A.F”.

Operatori care vor să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice de acum încolo vor trebui să obţină un atestat de comercializare.

Ei trebuie să îndeplinească şi următoarele condiţii, la data la care depun cererea pentru acest atestat şi pe perioada comercializării produselor energetice:

a) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă – contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;

ADVERTISING

b) depozitul angro trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic care să permită în orice moment determinarea stocurilor faptice;

c) depozitul angro trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanţi, care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate, ieşite, precum şi a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic şi furnizor;

d) depozitul angro trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor, a zonelor de descărcare/încărcare şi a plăcuţelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea.

Atât Guvernul, cât şi Consiliul Concurenţei au respins proiectul de lege, arătând că este nejustificat şi că va distorsiona piaţa comerţului engros de motorină.

Şi jucătorii din piaţa carburanţilor au respins proiectul. Atât Asociaţia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât şi Asociaţia Română a Petrolului (ARP) denunţă distorsionarea pieţei.

Sursa: Adevarul.ro

ADVERTISING
ADVERTISING

Lasă un răspuns