STIRI

Un nou proiect de lege pentru șoferi este pus în dezbatere!

Un proiect de lege pus în dezbatere publică ar putea aduce avantaje substanțiale șoferilor români din toată Europa.

Potrivit senatorului Şerban Nicolae românii care muncesc în străinătate ar putea scăpa de obligația de a veni în țară pentru examinarea medicală în vederea prelungirii valabilității permisului de conducere.

ADVERTISING

Mai mult, românii stabiliți în țările UE sau Spațiului Economic European pot trimite în țară online sau prin poștă documentele medicale necesare.

Senatorul Șerban Nicolae consideră discriminatorie obligația ca persoanele care vor să-și prelungească permisul de conducere să vină în țară pentru examenul medical, care poate fi făcut la fel de bine și în străinătate.

„Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În propunerea legislativă inițiată de Șerban Nicolae sunt prevăzute modificări din Codul Rutier.

Astfel, senatorul arată motivele pentru care vrea să schimbe legislația în domeniu:

„Cetătenii români care au domiciliul sau reședința în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European pot efectua examinarea medicală în țara de domiciliu sau de reședință, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în țările respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități”.

ADVERTISING

O altă modificare propusă prin proiectul de lege se referă la inspecția tehnică periodică.

Concret, Şerban Nicolae propune instituirea unei perioade de grație de 24 de ore pentru șoferii care nu se află pe teritoriul național la data expirării valabilității ITP, timp în care să nu se aplice interdicția circulației pe drumurile publice

„Pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar dacă aceștia sunt de bună credință. Inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară”, argumentează Șerban Nicolae, citat de Romania TV.

ADVERTISING

Lasă un răspuns