Cum uzi corect vinetele ca să nu fie amare. Trucul simplu care te ajută să ai o recoltă bogată
Cum ar trebui să uzi corect vinetele. Detaliile care fac diferența între o cultură bogată și delcioasă și una compromisă și amară.
Ce trebuie să faci, de fapt, pentru ca vinetele să nu mai fie amare. Potrivit grădinarilor cu experiență, adevăratul secret constă în tehnica de udare a lor.
Cum se îngrijesc, de fapt, vinetele pentru a nu mai fi amare
Vinetele sunt, fără doar și poate, unele dintre ”vedetele” verii. Delicioase și versatile, acestea pot fi introduse într-o mulțime de preparate. Totuși, pentru a te bucura de gustul lor, trebuie să știi cum să le îngrijești corect.
Potrivit grădinarilor experimentați, una dintre cele mai mari greșeli care dă gust amărui vinetelor este udatul incorect. Chiar dacă poate părea un proces banal, modul, cantitatea de apă și momentul în care uzi planta vor face mereu diferența între o recoltă bogată și gustoasă și una compromisă și amăruie.
Dacă nu uzi corect vinetele, recolta va fi una amară și nu te vei putea folosi de ea. În schimb, dacă ții cont de câteva detalii, vinetele vor fi mari și gustoase. De exemplu, este important să reții că vinetele au nevoie mereu de apă, rădăcinile lor fiind destul de sensibile la fluctuațiile de umiditate.
Cum ar trebui să uzi corect vinetele
Atunci când stabilești cât de des să uzi vinetele, trebuie să ții cont de tipul de sol, de stadiul în care se află plantele, dar și de climat. De obicei, grădinarii recomandă să uzi vinetele de 2-3 ori pe săptămână. În perioadele cu temperaturi caniculare, le poți uda chiar zilnic.
Un cultivator de vinete a explicat pe TikTok care sunt pașii de care trebuie să ții cont atunci când uzi vinetele. Nu doar intervalul între udări este important, ci și momentul, dar și temperatura apei joacă un rol crucial în dezvoltarea vinetelor.
”Când udați culturile de grădină, ar trebui să utilizați apă caldă. După udare, este necesar să săpați solul. După plantarea răsadurilor într-un loc permanent, prima udare se efectuează nu mai devreme de 5 – 7 zile.
Cel mai bine este să efectuați procedura dimineața sau seara. Apa trebuie să fie la temperatura optimă de 23 – 27 de grade. Folosirea apei reci va încetini creșterea și fructificarea, iar apa sub 18 grade va avea un efect negativ asupra plantelor.”, a spus cultivatorul de vinete, în mediul online.
Este important ca vinetele să nu fie udate excesiv, deoarece rădăcinile lor vor putrezi. Pe lângă cantitatea potrivită de apă, vinetele mai au nevoie și de lumina naturală. De asemenea, solul trebuie să fie bine drenat și bogat în nutrienți, pentru a avea o recoltă bogată.
Dacă vrei ca vinetele să nu fie amare, atunci trebuie să le culegi la momentul potrivit. Și anume, atunci când sunt ferme și au o culoare uniformă, perfectă.