Este cât se poate de oficial: vineri, Pentagonul a anunţat că David Norquist, secretarul general adjunct pe Apărare, a aprobat în data de 4 august crearea unei unităţi speciale în cadrul US Navy cu misiunea de a studia OZN-urile.
Într-un comunicat de presă, Susan Gough, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american al Apărării, spune că decizia este motivată prin faptul că oficialii americani din domeniul apărării „doresc să înţeleagă mai bine şi să cunoască natura şi originea acestor fenomene”. Până aici, nimic nou, ba chiar extrem de banal. Ceea ce urmează este însă interesant şi semnificativ pentru un anume tip de viziune politică actuală şi care tinde să considere, în termenii supralicitării continue a naţionalismului şi protecţionismului exacerbat, orice este „strain” ca fiind potenţial potrivnic americanilor, atitudine care, prin extensie logică, poate fi caracteristică şi extratereştrilor, OZN-urilor în general „care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA”.
„Aşa cum am afirmat anterior, siguranţa personalului nostru şi a operaţiunilor reprezintă o preocupare de importanţă crucială.Departamentu Apărării şi departamentele militare iau foarte în serios orice fel de incursiuni ale unor aeronave neautorizate deasupra taberelor noastre de antrenament sau în spaţiul nostru aerian şi examinăm fiecare raport” – se spune în comunicatul de presă. Cercetările în domeniul OZN-urilor, foarte la modă în anii ’70, au declanşat de de o parte un curent foarte puternic în lumea oamenilor de ştiinţă şi au determinat apariţia unor lucrări, fie de popularizare, fie studii ştiinţifice propriu-zise care au alimentat mai întâi curiozitatea, apoi convingerile (devenite în unele cazuri chiar fenomene obsesionale) unor oameni care, mai apoi, pe tot restul vieţii, s-au declarat convinşi fie că au fost sau sunt parte a unor experiemente organizate de extratereştri, fie că trăiesc în mijlocul nunei conspiraţii generale urzite de guvernele care, din motive neştiute, ascund realitatea propriilor lor contacte cu extratereştrii şi tehnologiile lor. Plus adevărata industrie de cărţi, reviste specializate şi mai ales de filme de gen în care se înscriu capodoperele lui Spielberg dar şi atât de incredibil de lunga serie de producţii de prost gust cu extratereştri de gumilastic. Dar şi superbele cărţi ale lui van Daniken care au marcat imaginaţia unei întregi generaţii. Iar „Ufologia” a generat un interes solid pentru ceea ce reprezintă capacitatea geniului uman de a depăşi condiţia existenţei sale şi de a prezenta ca potenţial benefice contactele cu ceea cea ar putea fi inteligenţe în afara spaţiului nostru de comoditate terestră.