Leguma care face adevărate minuni asupra creierului. Se găsește cu ușurință în piețe și în supermarketuri și nu este deloc scumpă.
Leguma care contribuie semnificativ la menținerea sănătății creierului. Este ieftină și are gust foarte bun. În plus, este și versatilă, ceea ce înseamnă că poate fi preparată în diverse moduri, toate fiind la fel de delicioase.
Leguma care este o adevărată comoară pentru creier
O alimentație echilibrată este esențială pentru un organism sănătos. Specialiștii recomandă consumul zilnic de legume, deoarece acestea sunt o sursă bogată de vitamine și nutrienți. Legumele au beneficii uimitoare asupra organismului, iar unele dintre ele pot face adevărate minuni pentru creier.
Atunci când vine vorba de sănătatea creierului, cartoful dulce este prima recomandare a specialiștilor. Bogat în vitamine și compuși bioactivi, cartoful dulce contribuie la menținerea sănătății organismului și stimulează memoria și învățarea.
Cartoful dulce este o sursă bogată de beta-caroten, un antioxidant care, odată ajuns în organism, ia forma vitaminei A. Astfel, această legumă îmbunătățește vederea, susține sănătatea ochilor și protejează împotriva degenerescenței celulare.
Cartoful dulce are un conținut ridicat de vitamina B6, care este implicată activ în sinteza neurotransmițătorilor. Această legumă furnizează și carbohidrați complecși, oferind energie de durată pentru creier și conține colină, importantă pentru dezvoltarea și funcționarea creierului.
Cum se gătesc cartofii dulci
Cartofii dulci sunt una dintre cele mai versatile legume. Aceștia se găsesc cu ușurință și nu sunt scumpi. De obicei, în supermarketuri, prețul unui kilogram variază între 7 – 12 lei, în funcție de sezon. În piețe, prețul lor poate fi cuprins între 6 -10 lei/ kg.
Multe persoane îl evită, considerându-i lemnoși, însă dacă sunt gătiți așa cum trebuie, vei pune în farfurie un adevărat deliciu. Cartofii dulci pot fi gătiți la cuptor, pot fi fierți, dar și prăjiți în tigaie sau friteuză. De asemenea, se poate face piure din cartofi dulci sau supă cremă.
Cum alegi cei mai buni cartofi dulci
Pentru a face cele mai bune preparate pe bază de cartofi dulci, este foarte importantă alegerea lor. Este recomandat să optezi pentru cartofii tari, care nu au semne de învinețire. De cele mai multe ori, asta poate însemna că sunt vechi.
Coaja trebuie să fie intactă, iar forma trebuie să fie cât mai uniformă. Dacă sunt noduroși, cartofii dulci pot fi dificil de gătit. Dimensiunea lor este iarăși importantă, cei mari fiind fibroși, iar cei medii spre mici fiind mai dulci și mai fini la textură.
Nu în ultimul rând, este important să știi că există mai multe soiuri de cartofi dulci. De obicei, cei mai buni pentru copt sau piure sunt cei cu coaja roșiatică și miezul portocaliu.