STIRI

Americanii au testat cu succes o rachetă hipersonică. Rusia nu mai menține supremația în domeniu

Forțele Aeriene Americane au testat cu succes o rachetă hipersonică în largul Californiei. Racheta zboară cu de cinci ori viteza sunetului, astfel că Rusia nu se mai poate lăuda că deține supremația în acest domeniu.

Conform Reuters, racheta produsă de Lockheed Martin i-a liniștit pe oficialii americani din armată care erau preocupați cu privire la succesele înregistrate de rivalii din Rusia sau China în acest domeniu.

SUA au testat cu succes o nouă rachetă supersonică

ADVERTISING

Potrivit agenției Reuters, ARRW a fost lansată de sub aripa unui bombardier, fiind primul test în care proiectilul s-a desprins de pe aeronavă.

Experții în domeniu au explicat că rachetele hipersonice, precum și cea a rușilor, zboară ”în atmosfera superioară a Pământului cu viteze de până la cinci ori mai mare decât cea a sunetului, echivalentul a aproximativ 6,200 de km pe oră”.

SUA a mai testat cu succes o altă rachetă supersonică și în urmă cu două luni, în aceeași locație, potrivit Digi 24.

Rachetele supersonice par a fi viitorul războiului, pentru că sunt greu de interceptat și urmărit. Rusia a folosit câteva rachete supersonice în războiul din Ucraina, în cursul invaziei. Oficiali ai Pentagonului au anunțat că și chinezii au testat astfel de arme, în octombrie 2021.

Lockheed Martin obținuseră în noiembrie 2021 un contract pentru a dezvolta rachete de interceptare a rachetelor supersonice, însă acest contract a fost alocat, în cele din urmă, companiilor Raytheon Technologies și Northrop Grumman.

ADVERTISING

În 2021,  Vladimir Putin se lăuda că racheta supersonică rusesască, botezată Zircon, va face parte dintr-o nouă generație de sisteme de rachete de neegalat. Asta, în condițiile în care racheta s-ar deplasa cu viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului.

De altfel, rușii s-au chinuit ani buni să obțină rezultate notabile în acest domeniu, în condițiile în care procesul de producție și testare al unei rachete supersonice este foarte costisitor. Drept dovadă, rușii nu dețin decât un număr mic de astfel de rachete.

Cu toate acestea, Vladimir Putin se simte invicibil sub umbrela rachetelor supersonice, care pot fi amplasate pe submarine  sau crucișătoare, așadar pot ataca orice țintă în câteva minute.

ADVERTISING
ADVERTISING