STIRI

Cum să ai cel mai pufos cozonac. O să te invidieze toată lumea. Trucul acesta este știut numai de gospodinele de la țară

Rețeta de cozonac prin care te va invidia toată lumea. Va ieși pufos și delicios. Trucul la care apelează gospodinele de la țară.

Pregătirile pentru Crăciun sunt pe ultima sută de metri. Românii depun mare efort pentru a avea cele mai bune preparate tradiționale pe masă, printre care și cozonac. Acesta trebuie să fie făcut ca la carte, dacă ni-l dorim pufos și delicios. Iată ce rețetă respectă gospodinele de la țară.

Rețeta de cozonac a gospodinelor de la țară. Trucul lor pentru un blat pufos și delicios

ADVERTISING

Gospodinele de la țară au o rețetă unică prin care prepară cozonacul. De aceea observăm adesea la ele un produs cu un blat mai moale, mai pufos și mai gustos. Rezultatul poate fi influențat și de calitatea ingredientelor, dar și de un truc pe care îl aplică.

Ceea ce fac gospodinele din mediul rural, în special femeile mai în vârstă, respectând tradițiile strămoșești, este să pună un prosop umed deasupra aluatului, bine frământat, de cozonac. Prosopul umed, care trebuie să fie unul de bucătărie, va menține o temperatură constantă aluatului.

De asemenea, folosește un prosop din bumbac și ai grijă ca înainte de a fi așezat peste vasul cu aluatul să fie bine stors, astfel încât să nu aibă exces de apă. Apa care se poate scurge din material în mod cert va dăuna întregii texturi.

Totodată, află și că prosopul umed trebuie să fie în contact direct cu aluatul, pentru a se crea o barieră între aluat și aerul din exterior. Mai mult decât atât, nu doar că se va crea o temperatură optimă în vasul unde este aluatul, ci și în interiorul compoziției.

Asigură-te în același timp și că aluatul de cozonac va sta la temperatura camerei și că nu va lua contact cu aerul. În caz contrar, se va micșora, va deveni lipicios și nu va mai fi bun pentru întins, respectiv pentru introdus la cuptor, căci nu va crește.

ADVERTISING

Aluatul de cozonac, pentru a fi unul moale și nelipicios, are nevoie nu doar de un prosop umed și de o valoarea termică potrivită, ci și de un timp pentru dospit. În general, acest proces, de dospire, ar trebui să dureze între 1 și 2 ore.

Calitatea făinii, importantă pentru un aluat bun de cozonac

Pe lângă toate cele menționate, aflați și că tipul de făină utilizat are o mare relevanță pentru un cozonac de calitate. Se recomandă achiziționarea unui pachet de făină pe care să apară codul 0000 sau făină cernută, direct de la moară.

Făina de la moară este un alt secret la care apelează gospodinele din mediul rural atunci când fac nu doar cozonac, ci și pâine sau plăcinte. Acest tip de făină este de obicei proaspătă, comparativ cu o făină din supermarket/magazin alimentar.

ADVERTISING
ADVERTISING