STIRI

România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie! Avertismentul unui general în rezervă

România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie. Acest avertisment vine din parte unui general în rezervă.

Într-un context geopolitic tot mai complicat, cu conflicte militare în extindere, România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie. Un general în rezervă explică această situație.

Va fi reintrodusă armata obligatorie în România? Ce spune un general în rezervă

ADVERTISING

În România, serviciul militar ca rezervist, introdus relativ târziu, nu a avut succes. Situația de față cere o rezolvare urgentă, dat fiind faptul că numărul rezerviștilor Armatei Române a scăzut la o cotă periculoasă pentru siguranța națională. O posibilă rezolvare ar putea fi revenirea la armata obligatorie.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, avertizează că, dacă nu vom reface rezerva Armatei pe principiile voluntariatului, va trebui să revenim la serviciul militar obligatoriu.

La ora actuală, România are sub 2.000 de rezervişti voluntari. În Polonia, de exemplu, sunt 38.000 de rezervişt. Recent, forţele de apărare israeliene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au în evidenţă.

Generalul Bălăceanu a punctat faptul că nu există o armată în timp de pace care să nu aibă o rezervă. El a dat exemplul Ucrainei, care ”nu ar fi rezistat dacă nu avea rezerva, care înseamnă completarea unităţilor”.

Noi avem patru județe pe an în care rezerviștii, cei care au făcut serviciul militar obligatoriu până în 2007 și ale căror vârste sunt între 35 și 55 de ani, pot fi convocați, o singură zi, odată la 10 ani.

ADVERTISING

Ce înseamnă un asemenea lucru legat de pregătirea rezervei? Rezerva este folosită, Ucraina nu rezista dacă nu mobiliza peste 500.000 de rezerviști, iar în Israel au fost mobilizați peste 300.000 de rezerviști. Noi nu vorbim de sute de mii, dar avem nevoie de zeci de mii de rezerviști într-o rezervă care este îmbătrânită și neinstruită”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu, la Antena 3.

Când s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu în România

În opinia generalului Bălăceanu, după alegerile din 2024, partidele care vor câștiga ”vor fi obligate, dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu””Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.

ADVERTISING
ADVERTISING