STIRI

Chef Cătălin Scărlătescu, reţeta celui mai pufos cozonac de Paşte. Trucuri cu care nu dai greş

Chef Cătălin Scărlătescu este cunoscut deja pentru preparatele sale tradiţionale de Paşte cu gust ”ca la mama acasă”, dacă mama este, desigur, expertă în bucătărie.

Dacă nu, putem urma trucurile bucătarilor deja consacraţi. Cum spune chef Scărlătescu că este cel mai bine să facem cozonacul de Paşte? Iată reţeta pe care el o recomandă cu drag.

ADVERTISING

De ce ingrediente ai nevoie pentru cozonacul lui chef Cătălin Scărlătescu

250 g zahăr

1 kg făină

450 g lapte

60 g drojdie

5 ouă

ADVERTISING

300 g unt belgian

500 g nucă

150 g ciocolată belgiană

200 g rahat

30 g coajă de lămâie

30 g portocală confiată

Cum se prepară cozonacul lui Chef Scărlătescu? Iată detaliile!

Se amestecă 100 ml de lapte cu drojdia, împreună cu trei linguri de făină. Compoziţia se lasă la crescut până în momentul în care volumul se va dubla. Apoi, se fierbe laptele şi zahărul până în momentul în care totul devine o compoziţie omogenă.

ADVERTISING

Se freacă gălbenuşurile cu sare. Într-un alt vas se pune făina şi se toarnă, puţin câte puţin, următoarele: gălbenuşurile, laptele alături de zahăr şi unt, portocalele confiate, dar şi maiaua, adică drojdia şi făina pe care le-aţi lăsat să crească. Totul se frământă până când compoziţia va fi una elastică.

Se lasă compoziţia 60 de minute la dospit, după care se trece la următorul pas.

Se ia o bucată de aluat, se întinde foarte bine, iar peste se pun nucile şi ciocolata belgiană, stafidele, rahatul, iar apoi se rulează. Rulada obţinută trebuie tăiată în două, pe lungime. Jumătăţile se împletesc şi se ung cu ou.

Se tapetează o formă cu făină şi unt, se aşează aluatul şi se lasă să se dospească timp de două ore. După ce aluatul va creşte, se bagă tava într-un cuptor încins la 160 de grade Celsius, între 45 şi 60 de minute.

ADVERTISING