STIRI

„Românii iau sub limbă echivalent de venin de viperă braziliană, dar se codesc să se vaccineze“

Unul dintre cei mai cunoscuţi furnizori de informaţii în cardiologie spune că românii iau sub limbă, cu seninătate, Captopril, un echivalent al veninului de viperă braziliană, dar când vine vorba de vaccinare au mari ezitări.

Pe pagina de Facebook a Cardio Science, cunoscut furnizor român (din Bucureşti) de informaţii în cardiologie, arată că administrarea medicamentului Captopril (sub limbă) a devenit „sport naţional carpato-porto-dunărean”.

ADVERTISING

„Nu este nici o noutate: primul gest al din ce în ce mai multor români este de a lua Captopril sub limbă când le creşte tensiunea. 

Unii au aflat despre această soluţie de la medici, alţii de la rude, alţii de la vecini, prieteni.   

Cu ceva timp în urmă am postat aici cazul unui domn, sănătos tun, vârstă sub 45 de ani, care spărgea o tabletă de captopril sub limbă în momentul in care tensiunea trecea de 13. 

„Pontul” îl primise de la colegul lui de birou. De la MAI. Aveau tensiometrul în sertarul biroului. Cum treceau de 13 – Captopril sub limbă”, scrie într-o postare din 5 ianuarie 2021.

„Până şi SARS-Cov-2 ar păli de invidie”

ADVERTISING

Cardio Science explică aici cât de uşor apelează românii la acest medicament, de foarte multe ori doar după ureche, fără nicio prescripţie medicală. 

„Captopril-sub-limbă s-a răspândit la români cu o iuţeală pentru care până şi SARS-Cov-2 ar păli de invidie. Nu contează dacă omul este hipertensiv sau nu, dacă are şi alte medicamente antihipertensive în tratamentul zilnic, dacă este tânăr, bătrân, daca are sau nu vreo afecţiune renală… Cum creşte tensiunea la 16-17, cum Captopril sub limbă. Captopril-sub-limbă a devenit un sport naţional atât de răspândit încât încep să întrezăresc o iniţiativă parlamentară pentru un Proiect de Lege care să declare Ziua Captoprilului, sărbătoare naţională în care toţi românii stau acasă şi iau captopril sub limbă ca să nu facă tensiune. De aici şi până la introducerea Captoprilului sub limba Vulturului de pe stema ţării nu ar mai fi decât un singur pas”, se mai arată în postare. 

Cardio Science arată că puţini dintre cei care fac asta ştiu că respectivul medicament, Captopril, este făcut din veninul unui şarpe din Brazilia: Bothrops jararaca. „Pe acest simpatic şarpe, care este atât de aproape românilor prin Captoprilul sintetic îl puteţi vedea în imaginea ataşată. Aşa îşi omoară el victimele: le injectează captopril, victimei i se prăbuşeşte tensiunea şi moare”, spune Cardio Science.

Cinci lucruri care merită reţinute

Furnizorul de informaţii în cardiologie arată de ce este riscantă administrarea medicamentului în afara unei recomandări de la medic, ce se poate întâmpla dacă este administrat simultan cu alte medicamente şi de ce nu orice valoare a tensiunii arteriale mai mare de 14 înseamnă hipertensiune.   „Ceea ce cred că trebuie ştiut este: 

1. Tensiunea arterială este variabilă, când mai mare când mai mică în funcţie de nevoile organismului   

2. Corect tensiunea arterială se măsoară în repaus, în liniste, de câte 3 ori dimineata la trezire şi/sau seara la culcare  -timp de 7 zile. După care, dacă vrei să ştii că esti hipertensiv sau nu te duci cu datele înregistrate la un medic. La fel daca hipertensiv fiind vrei să ştii că tratamentul pe care il ai este bun   

3. În timpul zilei până la 30% dintre valorile măsurate ale TA au voie să fie peste 14. Nu inseamna ca ai hipertensiune sau ca tensiunea ta nu este controlată   

4. De cele mai multe ori cresterile de tensiune sunt datorate faptului că ai „scăpat” mai multă sare in mâncare. Soluţia este deci să iei un medicament care îţi scoate din corp excesul de sare. Adică un diuretic. Adică Furosemid de cele mai multe ori 

  5. Captopril în combinaţie cu alte medicamente antihipertensive (sartani, spironolactonă) poate duce în timp la complicaţii severe şi inclusiv la colaps (prăbuşirea tensiunii arteriale şi pierderea cunoştinţei)”, precizează Cardio Science.

Postarea se încheie cu o paralelă între deschiderea uimitor de largă către Captopril şi rezervele mari pe care populaţia le are cu privire la imunizarea anti-COVID: „românii iau sub limbă, cu seninătate, echivalent de venin de viperă braziliană, dar se codesc să se vaccineze”.

ADVERTISING

ADVERTISING
ADVERTISING