STIRI

SOCANT! Hoţii prinşi în timp ce încercau să arunce în aer un bancomat din Vrancea: „Foloseau….”

Patru bărbaţi care încercau să arunce în aer un bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, au fost prinşi în flagrant delict, joi dimineaţa, de către poliţiştii şi procurorii DIICOT. Secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, a prezentat detalii despre operaţiune şi a precizat că doi dintre autori ar fi fost implicaţi şi în alte fapte similare, atât pe teritoriul României cât şi în alte state ale Uniunii Europene.

În ultimele luni, în România s-au înmulţit jafurile din bancomate prin detonarea acestor aparate, ultimele spargeri fiind în localitatea Otopeni, în municipiul Braşov, dar şi în localitatea Ozun din judeţul Covasna.

Cu privire la cei patru bărbaţi prinşi joi dimineaţă în flagrant, secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, a declarat că hoţii foloseau praf de puşcă, extras din cartuşe de vânătoare, pentru fabricarea explozibilului artizanal.

„Modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale, cu substanţe explozibile provenite din surse de aprovizionare internă. (…) În urma acestor activităţi, noaptea trecută au fost prinşi în flagrant în judeţul Vrancea paatru bărbaţi cu vârste cuprinse între 29 şi 34 de ani, din judeţul Galaţi, care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat. Pe parcursul intervenţiei s-a folosit armamentul din dotare, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă. Se deplasau cu un autoturism cu numere false, iar urmare a intervenţiei operative cei patru au fost prinşi imediat după (n.r. – fuga de la) locul faptei. În urma prinderii în flagrant nu au rezutat victime, nici din rândul autorilor, nici din rândul colegilor mei. (…) Din cercetări a reieşit că cei patru bărbaţi au folosit acelaşi mod de operare, acelaşi dispozitiv artizanal, în conţinutul căruia se introducea praf de puşcă din cartuşe de vânătoare. În momentul comiterii faptei, cei patru autori erau echipaţi în combinezoane de protecţie şi pe cap aveau diferite elemente de vestimentaţie pentru a le acoperi zona feţei”, a declarat Bogdan Despescu.

„Ulterior prinderii în flagrant, anchetatorii au efectuat 12 percheziţii domiciliare la locuinţele celor în cauză şi ale complicilor acestora. Precizez faptul că doi dintre cei patru autori sunt cercetaţi cu privire la alte fapte comise anterior pe teritoriul naţional. De asemena, deţinem date cu privire la implicarea acestora şi în comiterea altor fapte de acest gen, cu acelaşi mod de operare, pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană”, a mai declarat Bogdan Despescu.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT de la Galaţi i-au capturat, joi dimineaţa, pe autorii celor două jafuri din bancomat din localităţile Lieşti şi Tuluceşti, judeţul Vrancea, care au avut loc la începutul lunii septembrie.

Ei au identificat 4 persoane pe raza localităţii Vulturu, judeţul Vrancea, în timp ce încercau să detoneze un bancomat. 

Aceştia au încercat să fugă, dar au fost prinşi de către procurorii DIICOT, ajutaţi de ofiţerii BCCO şi DOS. La acţiune a participat şi un elicopter MAI. 

Potrivit unor surse, cele patru persoane săltate de oamenii legii sunt acuzaţi de săvârşirea a două jafuri din bancomate, din datele de 10/11 septembrie, din localitatea Lieşti, şi 14/15 septembrie, din localitatea Tuluceşti, ambele din judeţul Galaţi.

ATM-uri din Otopeni aruncate în aer prin metoda „pizza slide” Pe data de 8 septembrie două bancomate ale BCR Otopeni situate pe Calea Bucureştilor (DN1) au fost sparte printr-o metodă experimentată de români în Spania sau Austria, unde automatele băncilor sunt detonate cu „Mama lui Satan”, o substanţă explozivă realizată artizanal, folosită uneori chiar şi în atacuri teroriste. Oficialii din IGPR spun că au un cerc de suspecţi, iar aceştia purtau pelerine verzi şi măşti sanitare de protecţie la comiterea faptei.

La fiecare ATM, hoţii au forţat fanta de ieşire a bancnotelor, au introdus un fel de lopăţică de lemn cunoscută sub numele de „paletă de pizza” (eng – pizza slide), cu explozivul fixat pe vârf. Pe „paletă de pizza” a fost montatat în prealabil un declaşator care a provocat explozia la comanda hoţilor după ce aceştia au ajuns la o distanţă sigură. 

Anchetatorii susţin că dispozitivele explozive au fost constrite cu mare grijă, lucru care denotă că „expertul pirotehnist” al bandei are o vastă experienţă. Oricum, chiar prepararea substanţei explozive nu este o procedură la îndemâna oricui pentru că necesită o bună cunoaştere a substanţelor chimice componente, deoarece există pericolul declanşării unei explozii neaşteptate.

otuşi, acesta ar fi greşit cantitatea de exploziv plasată pentru că deflagraţia a fost mai puternică decât trebuie, iar o parte a banilor a fost carbonizată. Mai mult, explozia de la bancomatele din Otopeni a fost atât de puternică, încât oamenii din zonă s-au speriat şi au crezut că este vorba despre un cutremur.

„Din datele existente, a reieşit faptul că, în comiterea unor astfel de infracţiuni în statele europene sunt implicaţi şi cetăţeni români, întrucât autorităţile din aceste state au probat activitatea infracţională a unor grupuri de români (ex. – Austria şi Spania). În cazurile înregistrate în România, poliţiştii desfăşoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz şi cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române”, a mai transmis IGPR.

Lasă un răspuns