Ce este turbina la masina

Scurta istorie despre TURBOSUFLANTA
De la ce vine prescurtarea „TURBO”?
Turbo vine de la turbina sau turbosuflanta si este un agregat care foloseste energia gazelor de evacuare emise de motor pentru a comprima aerul care intra in motor.


Cand a fost creata prima turbina si de catre cine?
Turbosuflanta a fost proiectata de catre inginerul elvetian Dr. Alfred Buchi, la inceputul secolului XX si a fost folosita pentru prima data la vapoare, pe motoare diesel. In domeniul auto, turbina a fost dezvoltata pentru prima data in 1962, in America, de catre compania General Motors pentru autoturismele din gama Chrevrolet.

In 1973 BMW a implementat prima masina de productie mare echipata cu turbosuflanta, BMW 2002, si alti multi producatori incepand deja sa ofere automobile echipate cu motoare turbo pe benzina.
Turbosuflantele se impart in doua mari grupe: cu geometrie fixa si cu geometrie variabila.

Ce beneficii ofera o TURBOSUFLANTA (TURBINA)?
Deoarece turbina auto confera o putere mai mare motorului, o accelerare mai rapida, cuplu motor mai mare, un consum de combustibil scazut si reduce emisiile poluante, turbina a capatat o importanta tot mai mare in ultima vreme.
In prezent, numarul masinilor echipate cu motoare turbo este tot mai mare, indiferent daca sunt diesel sau pe benzina.
Spre exemplu, in cazul motoarelor diesel echipate cu turbosuflante, randamentul energetic poate ajunge la 50%. Aceasta inseamna ca jumatate din energia combustibilului este transformata in energie cinetica si deci poate fi folosita la deplasarea vehiculului. Restul energiei se pierde sub forma de caldura, prin frecarea interna intre piesele motorului sau prin energia necesara schimbului de gaze din motor. Desi nu pare mult, acest randament este net superior unui motor diesel fara turbosuflanta (care este de maxim 35%) si cu mult peste randamentul motoarelor cu benzina (aproximativ 20%). 

CAUZE, SIMPTOME SI PROBLEME ALE TURBINEI
De cele mai multe ori, avariile apar ca urmare a uzurii, a lipsei ungerii lagarului turbosuflatei sau prin patrunderea unui corp strain in admisie.

  • lipsa de putere, in trepte de viteza superioare
  • scoate fum negru, in special la accelerare
  • suiera, initial la accelerare apoi si in timpul mersului constant.

Turbina SUIERA sau FLUIERA
Orice turbocompresor care face un zgomot atunci cand acceleram, ar trebuie sa ne puna un semn de intrebare, asta daca nu avem o supapa BOV (blow off), aceasta fiind un sistem de eliberare a presiunii ce este prezent la mai multe motoare turbo pentru a reda un sunet special (mai exact atunci cand se produce schimbarea treptelor sau la orice ridicare a piciorului de pe acceleratie), scopul real al acesteia fiind acela de a previni unda compresorului si de a reduce uzura turbinei si a motorului, deci cu alte cuvinte se poate numi valva de descarcare.

In cazul in care in momentul acceleratiei apare din senin un suierat, acest zgomot nu trebuie sa fie trecut cu vederea, mai ales in cazul in care zgomotul apare brusc si nu progresiv. Iar daca sunetul emis se transforma intr-un fluierat puternic, atunci zilele turbinei se apropie de final.

Metode de intretinere turbosuflante

Specialistii reparatii-turbine-auto.ro va recomanda cateva masuri simple care pot face ca turbosuflanta dumneavoastra sa functioneze in parametri, cu un numar mult mai mare de kilometri:   
1. nu accelerati puternic vehiculul dumneavoastra pana cand motorul nu a ajuns la temperatura de lucru (uzual 90°C). In acest fel evitati socul termic asupra componentelor turbosuflantei.
2. dupa o perioada de functionare la turatie mare (regim de autostrada de exemplu) permiteti motorului si implicit turbosuflantei sa se raceasca treptat prin a-l lasa sa functioneze la relanti 1-2 minute.
3. schimbati uleiul motorului dumneavoastra in mod regulat (termen prevazut de fabricantul autovehiculului dumneavoastra), folositi un ulei de calitate, cu norma specifica motorului dumneavoastra.
4. inlocuiti filtrul de aer periodic sau ori de cate ori este necesar (la recomandarea atelierului de service), curatati si carcasa filtrului de aer.

Cand e timpul pentru o verificare tehnica a turbinei?

Daca motorul dumneavoastra s-a oprit brusc dupa un zgomot puternic, daca s-a turat singur si a scos fum, daca pe spatele masinii dumneavoastra apar stropi de ulei la deplasarea pe autostrada, trebuie sa va adresati urgent unui service auto specializat in reparatii turbine.

Copierea acestui articol este strict interzisa, si protejata prin drepturi de autor: SURSA: CIOLEX.RO


Lasă un răspuns