SANATATE

Cea mai ieftină mâncare de post. Cum faci salata de ciuperci perfectă, ce ingrediente se adaugă în sos

În post, o gustare ieftină şi sănătoasă este salata de ciuperci. Puse la fiert şi amestecate cu diverse condimente, ciupercuţele devin deosebit de gustoase. Reţeta preparatului delicioas o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:   piper, sare 1 pahar vin  1 lingură oţet  1 vârf cuţit cimbru uscat  1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultură.

Sos:     1 lingură untdelemn  3 căţei usturoi   1 lingură oţet (sau cât vă place)   puţină zeamă de la ciuperci   verdeaţă: mărar, pătrunjel 

Mod de preparare:  

Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai uşor dacă se rupe piciorul de pălărie. Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oţet şi cimbru. După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg şi se lasă să se răcească. Verdeaţa se toacă. Usturoiul se pisează pastă. Se taie ciupercile felii subţiri, se stropesc cu oţet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor. 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie  

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Lasă un răspuns