DESPRE MAȘINI

Cum sa iti alegi cauciucurile / anvelopele / pneurile pentru masina

Alegerea AnvelopelorPentru a exemplifica vom folosi o dimensiune uzuala : 195/65R15. Mentionam ca dimensiunea anvelopelor pentru fiecare masina este trecuta in talonul masinii.
Ce inseamna 195/65R15?

195       Latimea anvelopei sau latimea sectiunii. Se masoara in mm si reprezinta zona de latime maxima cand este montata pe janta corecta. Latimea reala a anvelopei depinde de janta pe care este montata.
65        Raportul nominal de aspect. Se obtine prin impartirea inaltimii sectiunii la latimea acestuia si inmultirea rezultatului cu 100. Daca nu este specificat acest raport nominal de raport (ex. 175R14), atunci se ia in considerare raportul de baza, care in cazul anvelopelor radiale este 82%.
R          Radial. Anvelopa are o constructie radiala. Anvelopele radiale au firele din pliuri extinse pana la talon. Firele sunt dispuse la unghiuri de 90°, carcasa fiind stabilizata de o curea circumferentiala.
Alternative: B – constructie bretea si D – constructie in diagonala.
15        Diametrul rotii in inch. Este exact dimensiunea pe care se potriveste anvelopa. Exista jante mai vechi, numite TRx, care au marimi indice ca 390. Acestea nu sunt compatibile cu anvelopele obisnuite.
91        Indicele de incarcare.
H          Indicele de viteza.
SURSA: CIOLEX.RO

CLASIFICAREA DE VITEZE
Clasificarea de viteza pentru orice anvelopa consta in masurarea vitezei maxime la care anvelopa poate transporta o anumita greutate in siguranta. Totodata este un indiciu pentru comportamentul anvelopei la viteze inferioare. O anvelopa cu un grad mai bun de clasificare ofera o tractiune si un raspuns la volan foarte bun si la 100 Km/h.

SURSA: CIOLEX.RO
SURSA: CIOLEX.RO
ADVERTISING

Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!

ADVERTISING
ADVERTISING

Lasă un răspuns