PROBLEME AUTO

10 obiceiuri care iti distrug masina incet dar sigur

1. Nefolosirea frânei de mână la parcările în pantă
Una dintre cele mai frecvente greşeli este nefolosirea frânei de mână atunci când se staţionează în pantă. Mulţi şoferi consideră că este suficient să lase maşina doar “în viteză”. Acest lucru poate fi dăunător maşinii deoarece va crea presiune pe sistemului de transmisie, ceea ce va duce, în final, la deterioararea acestuia.

2. Trecerea din marşarier în treapta 1 din mişcare
Din grabă se întâmplă ca unii şoferi să schimbe în marşarier în timp ce maşina se mişcă în direcţia opusă. Astfel de treceri ar trebui să se facă doar când maşina se opreşte complet. Nerespectând această regulă punem presiune pe cutia de viteze, forţând angrenajele care lucrau într-un sens să-şi schimbe brusc sensul. Aceste treceri deterioreaza cutia de viteze.

3. Condusul cu ambreiajul călcat
Unii şoferi au tendinţa de a-şi relaxa piciorul pe pedala de ambreaj. Acest obicei poate afecta încet, dar sigur, unele piese auto. O presiune cât de mică aplicată asupra diafragmei ambreajului duce la o uzură prematură. 

4. Folosirea frânei de picior la coborârea pantelor lungi
La coborârea unor pante lungi se recomandă folosirea frânei de motor. Există însă şi şoferi care pentru aceste porţiuni de drum folosesc pedala de frână, preferând să o ţină apăsată o perioada mare de timp. Astfel plăcuţele se vor freca pe discul de frână, iar suprafaţa de contact se va supraîncălzi scăzând implicit gradul de aderenţă dintre ele. Frâna de motor este mult mai eficintă în aceste cazuri. 

5. Opririle şi plecările bruşte
Călcatul aiurea al pedalelor de frână sau acceleraţie poate dăuna maşinii. În principiu poate fi afectat sistemul de frânare sau rotorul. 

6. Nu ţine mâna pe schimbător când nu trebuie
Practic avem un element fix reprezentat de furca schimbătorului, care se atinge de un element mobil al cutiei de viteze, reprezentat de pinion. Exercitarea unei presiuni asupra schimbătorului duce, în timp la uzură prematură. Când schimbătorul este acţionat elementele componente ale transmisiei încep să interacţioneze, iar pusă la treabă când nu trebuie poate fi în dezavantajul maşinii. 

7. Nu transporta obiecte de care nu ai nevoie
Orice obiect pe care îl cari în maşină afectează consumul de combustibil şi starea motorului deoarece acesta va trebui să muncească în plus pentru a pune vehiculul în mişcare. Aşadar, dacă ai obiecte de care nu ai nevoie prin portbagaj, şi obişnuieşti să circuli mult, ar fi bine să le laşi acasă deoarece îţi pot afecta apoi şi buzunarul.

8. Încălzirea motorului prin supraturare înainte de a pleca la drum
Nu e nimic rău în a lasă pornită maşina câteva minute înainte de a pleca la drum, în special în perioada rece, însă unii şoferii au obiceiul de a porni motorul şi de a-l tura pentru a-l ajuta să se încălzească. Acest lucru duce la schimbări bruşte de temperatură care pot afecta maşina, forţând motorul să funcţioneze sub sarcină înainte ca uleiul să aibă un circuit complet.

9. Presiunea necorespunzătoare a aerului din roţi
O presiune incorectă a aerului din roţi duce la o rezistenţă mai mare la înaintare, de aceea este recomandat ca înainte de a umfla pleurile să verifici cartea technică a maşinii pentru a afla care este presiunea optimă. Asta poate duce la un consum mare de carburant. Pe de altă parte, o presiune prea mare duce la uzura neuniformă şi poate strică amortizoarele, deoarece cauciucul îşi pierde elasticitatea iar şocul va fi atenuat doar de amortizoare.

10. Alimentări dese cu cantităţi mici de combustibil
Cu toate ca pot exista momente când pur şi simplu nu îţi poţi permite să faci plinul, alimentările dese cu cantităţi mici de combustibil forţează maşina să ia benzină din partea de jos a rezervorului, unde de cele mai multe ori se depun reziduri. Acest lucru poate duce la un filtru de combustibil înfundat sau resturi care pot ajunge în motor.

Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!

Lasă un răspuns