DESPRE MAȘINI

Totul despre CASETA DE DIRECTIE la masina (Rol, functionare, simptome, tipuri, probleme)

CE ESTE CASETA DE DIRECTIE SI CE ROL ARE?
Sistemul de directie al masinii trebuie sa trasmita forta si directia aplicata volanului catre cele doua roti directoare. Piesa responsabila de transmiterea si amplificarea acestei forte este caseta de directie cunoscuta de inginerii auto ca si mecanismul de actionare al directiei. Caseta de directie reprezinta una dintre principalele componente ale unei masini si are rolul de a dirija rotile conform cu miscarea volanului. Exista casete de directie mecanice, hidraulice, electro-hidraulice sau asistate electronic.

CUM FUNCTIONEAZA CASETA DE DIRECTIE?
In prezent, majoritatea casetelor de directie functioneaza cu mecanisme de actionare cu melc globoidal si rola si cu pinion si cremaliera.

SERVO DIRECTIA LA MASINA
Servo directia unei masini este formata din pompa de servodirectie, caseta de directie, un cap de bara, o bieleta de directie, un burduf de caseta, un filtru pentru servodirectie, un rulment pentru roata, o fuzeta, elemente pentru montajul rotii precum suruburi, jante, piulite, bolturi si elemente pentru coloana volanului, precum arcul spiralei.

TIPURI DE CASETE DE DIRECTIE:

1. Servodirectia hidraulica

2. Servodirectia electrica

SIMPTOMELE UNEI CASETE DE DIRECTIE DEFECTUASE:
1. SUNETE ATUNCI CAND VIREZI STANGA / DREAPTA, ca si cum ar freca ceva (apare atunci cand piesele incep sa se manance intre ele);
2. SE BALANSEAZA VOLANUL;
3. VOLANUL DEVINE FOARTE USOR / GREU in unele cazuri;
4. MASINA TRAGE INTR-O PARTE DIN CAUZA JOCULUI PREA MARE;
5. LA UNELE MASINI SE POATE APRINDE IN BORD UN MARTOR PENTRU ATENTIONAREA PROBLEMEI;
6. POATE CURGE SUB MASINA LICHID HIDRAULIC DIN CASETA DE DIRECTIE

ADVERTISING

Cum identifici problemele casetei de directie
Pentru a verifica rapid masina, se recomanda amplasarea acesteia pe un carosabil neted si miscarea volanului dintr-o parte in alta, de jos in sus si de sus in jos. Daca observati ca exista un joc sau o deplasare intre volan si coloana de directie, este important sa mergeti la service pentru o analiza mai atenta.

Remedierea problemelor casetei de directie
Constatarea intr-un service specializat este importanta pentru a identifica cu exactitate componentele avariate. In cazul in care cremaliera este defecta, se recomanda inlocuirea casetei de directie cu una noua sau reconditionarea acesteia

Acest articol este scris partial de DailyDriven.RO, si CIOLEX.RO !

ADVERTISING
ADVERTISING

Lasă un răspuns