SANATATE

Ghidul minut cu minut dezvăluie ceea ce băuturile energizante fac cu adevărat corpului tău

Pentru mulți tineri, a ajunge la o băutură energizantă este ca și cum ai lua o ceașcă de cafea . Fie că studiază pentru un examen viitoare, să rămână treaz pe drum și să obțină un impuls energetic înainte de o petrecere, tinerii se bazează pe băuturi energizante pentru a profita mai mult de ziua lor. Cu toate acestea, băutura energizantă poate fi incredibil de periculoasă de consumat, în special pentru copii mici și adolescenți.

Pericolele băuturilor energizante: ce fac corpului tău

Într-un articol recent, Daily Mail a publicat următoarea diagramă, care descrie cum reacționează corpul tău la terminarea unei băuturi energizante ( 1 ).

pericolele băuturilor energizante

Primele 10 minute după terminarea
cutiei Cofeina începe să pătrundă în sânge și ritmul cardiac și tensiunea arterială încep să crească.

15-45 de minute
După ce înghiți o băutură energizantă, poate dura între 15-40 de minute pentru a începe să te simți mai alert și mai concentrat.

30-50 de minute
Până în acest moment, ați absorbit complet cofeina și corpul dumneavoastră începe să reacționeze: pupilele se dilată, tensiunea arterială crește, iar ficatul crește nivelul zahărului din sânge. Acest lucru face ca pancreasul dvs. să elibereze insulină, care apoi vă indică organismul să stocheze excesul de zahăr sub formă de grăsime.

În acest moment, receptorii de adenozină din creier sunt blocați pentru a preveni somnolența. Cercetătorii au scris în JAMA că, din cauza acestor efecte, doar o singură băutură crește riscul bolilor cardiovasculare ( 2 ).

1 oră mai târziu
La doar o oră după ce ai băut, corpul tău începe deja să încetinească. Glicemia ta se prăbușește și cofeina încet începe să se usure. În consecință, vă veți simți obosit și, eventual, chiar deshidratat , deoarece corpul dvs. a scăpat deja toată apa din băutură, iar puțini nutrienți prezenți în băutură au fost spălați cu ea.

5-6 ore
Jumătate din cofeina consumată a fost epuizată. Dacă luați pilula contraceptivă, poate dura 10 ore până când corpul dumneavoastră ajunge la aceeași etapă.

12 ore
În acest moment, majoritatea oamenilor au eliminat complet cofeina din fluxul sanguin. Factori precum vârsta, nivelul de activitate și sexul pot juca un rol în cât timp îți ia corpul până la această etapă.

12-24 de ore
În termen de 12-24 de ore de la prima ta cutie, corpul tău începe să pofteze de o altă băutură și simptomele de sevraj încep să apară. și vă provoacă dureri de cap și constipație.

7-12 zile mai târziu
Este nevoie de una până la două săptămâni pentru a deveni tolerant la cofeină. Aceasta înseamnă că corpul dumneavoastră începe să aibă nevoie de mai multă cofeină pentru a obține aceleași efecte.

De ce sunt atât de rele băuturile energizante?

Băuturile energizante nu conțin doar multă cofeină, ci sunt încărcate și cu zahăr și îndulcitori artificiali. Amestecată cu alcool, se spune că combinația are efecte stimulante similare cu cocaina ( 3 ).

Într-un studiu publicat în British Medical Journal, cercetătorii au avertizat că băuturile energizante afectează ficatul atât de mult încât pot provoca chiar hepatită acută. Hepatita poate provoca boli hepatice, insuficiență hepatică și necroză ( 4 ).

„Un bărbat anterior sănătos, în vârstă de 50 de ani, a prezentat stări de rău, anorexie, dureri abdominale, greață, vărsături, icter generalizat, icter scleral și urină închisă la culoare. El nu a luat niciun fel de prescripție medicală sau medicamente fără prescripție medicală, dar a raportat că bea zilnic 4-5 băuturi energizante timp de 3 săptămâni înainte de prezentare ”, a scris dr. Jennifer Nicole Harb în rezumatul studiului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste efecte se datorează în principal vitaminei B3, care se adaugă băuturilor pentru a vă ajuta corpul să transforme băutura în energie. Alte ingrediente, cum ar fi siropul bogat în fructoză și îndulcitorii adăugați, de asemenea, afectează organul ( 5 ).

În plus, prea multă niacină poate provoca arsuri, furnicături, mâncărime și roșeață la nivelul feței, brațelor și pieptului.

Băuturi energizante „Creșteți riscul de accident vascular cerebral cu 500%”

Doar o băutură energizantă zilnică ar putea declanșa aritmie, un ritm cardiac anormal care crește riscul de accident vascular cerebral de cinci ori.

Fondatorul și CEO al Alianței pentru aritmie, Trudie Lobban, a declarat: „Nu ar trebui neapărat să ai o inimă defectă pentru a suferi de aritmie – stimulentele care conțin cofeină o pot declanșa. „Șase sau șapte cafele pe zi ar putea să o facă, dar aceste băuturi energizante prezintă un risc foarte mare.” ( 6 )

Copiii sunt expuși riscului

Acest lucru face ca băutura să fie incredibil de periculoasă pentru copii. Într-un caz, o tânără de 14 ani din Maryland a murit după ce a băut două cutii de 24 de uncii. Alte cazuri care implică boli legate de băuturile energizante și decesul sunt în prezent cercetate de FDA. Se estimează că numărul persoanelor spitalizate din cauza băuturilor energizante s-a dublat între 2007 și 2014 în SUA, potrivit SAMHSA ( 7 ).

Potrivit lui Macleans, cercetătorii de la Clinica Mayo avertizează că o singură cutie de 473 ml (16 oz) „poate crește semnificativ tensiunea arterială și poate crește nivelul hormonilor de stres ”. ( 8 ). Aceste efecte se agravează atunci când băutura este amestecată cu alcool.

Echipa a studiat 25 de tineri voluntari sănătoși, fără probleme medicale și a constatat că consumul de băuturi energizante duce participanții care au băut Rockstar au avut o creștere de 3,5 puncte a tensiunii arteriale și niveluri mai ridicate ale hormonului stresului norepinefrină comparativ cu grupul placebo.

„Credem că consumatorul ar trebui să fie mai precaut atunci când consumă băuturi energizante din cauza posibilelor riscuri pentru sănătate”, spune dr. Anna Svatikova, autorul principal al studiului Mayo Clinic.