SANATATE

Peste 80 la sută dintre pacienții cu COVID-19 au acest deficit de vitamină

Peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 dintr-un spital din Spania au deficit de vitamina D, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății endocrine.

Vitamina D este un hormon pe care îl produc rinichii, care controlează concentrația de calciu din sânge și afectează sistemul imunitar. Deficitul de vitamina D a fost legat de o varietate de probleme de sănătate, deși cercetările sunt încă în desfășurare cu privire la motivul pentru care hormonul are impact asupra altor sisteme ale corpului. Multe studii indică efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, în special în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor.

„O abordare este identificarea și tratarea deficienței de vitamina D, în special la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, pacienții cu comorbidități și rezidenții căminelor de bătrâni, care sunt principala populație țintă pentru COVID-19”, a spus co-autorul studiului José L. Hernández, dr., De la Universitatea Cantabria din Santander, Spania.

„Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat la pacienții cu COVID-19 cu niveluri scăzute de vitamina D care circulă în sânge, deoarece această abordare ar putea avea efecte benefice atât în ​​sistemul musculo-scheletal, cât și în sistemul imunitar”.

ADVERTISING

Cercetătorii au descoperit că 80 la sută din 216 de pacienți cu COVID-19 de la Spitalul Universitar Marches de Valdecilla aveau deficit de vitamina D, iar bărbații aveau niveluri mai scăzute de vitamina D decât femeile. Pacienții cu COVID-19 cu niveluri mai scăzute de vitamina D au crescut, de asemenea, nivelurile serice ale markerilor inflamatori, cum ar fi feritina și dimerul D.

De ce contează ficatul și rinichii

Contrar credinței populare, vitamina D nu este o substanță chimică, ci multe. Când corpul dumneavoastră este expus la lumina soarelui (în special razele ultraviolete B), colesterolul din celulele pielii începe să producă vitamina D3. Dar organismul nu poate folosi această formă de vitamină până când nu este procesată ulterior de ficat și rinichi.

Prima oprire este în ficat, unde vitamina D este transformată în 25-hidroxivitamină D, care este același compus la care se referă medicii atunci când încearcă să măsoare deficiențele de vitamina D. Următoarea oprire sunt rinichii. În acest moment, 25-hidroxivitamina D se transformă în 1,25 dihidroxivitamină D, cunoscută și ca forma activă a vitaminei.

Așa cum s-a menționat mai sus, vitamina D este cea mai cunoscută pentru menținerea sănătății oaselor. Fără suficientă vitamină D, organismul poate absorbi doar 10-15% din calciu din dietă și între 30-40% atunci când este alimentat adecvat.

ADVERTISING