STIRI

Se înființează Poliția Animalelor. “Polițiștii pot folosi forța, si activa fara mandat dacă un animal este în pericol”

De Cristian Otopeanu, Marți, 25 august 2020, 17:44. Ultimul update Miercuri, 26 august 2020, 02:29 Ministrul de interne Marcel Vela a anunțat proiectul unei Ordonanțe de Urgență prin care se înființează Poliția Animalelor. Potrivit proiectului, polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat, dacă informațiile indică faptul că un animal este în pericol, iar animalul poate fi confiscat.

Conform proiectului OUG, „având în vedere existența unor fenomene de violență și cruzime față de animale, în ultimii ani fiind raportate nenumărate abuzuri și violențe direcționate asupra animalelor”, polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și atunci vor emite un ordin de plasare a animalului în adăpost. Noutatea este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

ADVERTISING

Polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol

Totodată, în proiect este prevăzut că „polițiștii pot folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile prevăzute”. Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Situațiile în care, conform proiectului OUG, se consideră că animalele sunt în pericol: rănirea sau schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, de la data publicării anunțului pe site-ul MAI, pe adresa de e-mail [email protected].

Vor putea acţiona şi fără mandat   După înfiinţare, Poliţia Animalelor din IGPR va avea ca principală misiune identificarea situaţiilor în care un animal „se află într-o situaţie de pericol şi va putea emite un ordin de plasare a animalului în adăpost”. Ofiţerii din respectiva unitate vor cerceta, între altele, cazurile de rănire sau schingiuire a animalelor, de organizare a luptelor între animale sau cu animale ori practicarea tirului pe animale domestice sau sălbatice captive.  În plus, respectivii poliţiştii vor mai avea misiunea de a depista dresorii de câini agresivi care folosesc pentru pregătirea patrupedelor animale mici pe post de ţinte vii. 

Transferaţi de la ANSVSA   Proiectul vizează şi stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura Poliţiei Române cu atribuţii în protecţia animalelor. Concret, aceştia vor fi transferaţi, fără examen sau concurs, din rândul personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Numărul veterinarilor care vor ajunge la Poliţia Română va fi stabilit ulterior printr-un ordin al ministrului de Interne.   În fine, după ce proiectul de modificare legislativă va fi aprobat, autorităţile locale vor avea obligaţia să înfiinţeze centre speciale pentru îngrijirea animalelor descoperite. Astfel, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor avea obligaţia de a asigura „cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost”.   Armă de cojocul sadicilor   Activiştii care luptă pentru drepturile animalelor spun că proiectul de modificare legislativă este unul bun, care era necesar de mai multă vreme. „Noi am cerut de multă vreme o astfel de prevedere. Practic, statul, prin poliţia naţională şi autorităţile locale, se va ocupa de aceste animale, dar şi de cei care le fac rău sau nu le supraveghează cum trebuie. Astfel, tot felul de oameni care nu prea sunt normali şi care se apucă să tragă cu arma în tot ce mişcă de la câini la găini nu îşi vor mai putea face de cap, de exemplu. Mai vorbim, la fel, de cei care schingiuiesc animale şi pun imagini pe internet. În fine, foarte important, aceşti poliţişti se vor ocupa şi de cei care îşi plimbă turma de oi pe autostradă sau îşi lasă calul să pască aiurea prin parcuri. Animalele nesupravegheate sau rănite vor ajunge în adăposturi care până acum au fost gestionate de unele asociaţii. Din păcate, unele mai mult încasau bani decât făceau treabă”, a precizat Flavius Bărbulescu, directorul ONG-ul „Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor”.

ADVERTISING

ADVERTISING

Lasă un răspuns