DESPRE MAȘINI

Totul despre arbori planetari

Transmiterea fluxului de putere al motorului de la diferential la rotile motoare ale automobilului se face prin arborii planetari. Pentru aceasta, arborii planetari sunt solidarizati la rotatie atat cu rotile planetare ale diferentialului cat si cu butucul rotii motoare.

Tipuri constructive de arbori planetari:
– arborii planetari rigizi se utilizeaza cand pozitia relativa dintre rotile motoare si diferential este invariabila,
– arbori planetari articulati se utilizeaza in cazul unei suspensii cu roţi independente,

ADVERTISING

Clasificarea arborilor planetari se poate face si dupa solicitarile la care sunt supusi. In afara de momentul motor, care solicita arborii planetari la torsiune, ei pot fi solicitati si la inconvoiere de fortele tangentiale longitudinale si cele transversale care actionează asupra rotilor motoare.

In functie de montajul capatului exterior al arborilor in carterul puntii motoare, arborii planetari pot fi:
– total descarcati,
– semi incarcati,
– total incarcati.

Arborii planetari total descarcati sunt solicitati numai la torsiune de momentul motor pe care il transmite butucului rotii prin flansa. Arborele se sprijina pe doi rulmenti montati intre butucul rotii motoare si carterul puntii. Piulita si contrapiulita servesc la fixarea si reglarea rulmentilor. Impiedicarea patrunderii unsorii la tamburul de frana este asigurata de garnitura de etansare care se afla pe capatul exterior al trompei. Rulmentul interior este fixat pe carcasa diferentialului.

SURSA: CIOLEX.RO

Arborii planetari semi incarcati se monteaza printr-un singur rulment exterior pe piesa, fixata cu suruburi de carterul puntii spate. Rulmentul interior este montat pe carcasa diferentialului. In felul acesta, arborele planetar este solicitat la torsiune de momentul motor si partial la inconvoiere de forta tangentiala transversala ce actioneaza asupra rotii.

Momentele inconvoietoare ale celorlalte forte ce actioneaza asupra rotii (de tractiune, de franare, normala) sunt preluate de carter, daca roata se afla in acelasi plan cu rulmentul exterior. In caz contrar, momentele sunt preluate, partial, si de arborele planetar. Aceasta solutie se utilizeaza la autoturisme si la autocamioane usoare.

ADVERTISING

Arborii planetari total incarcati se utilizeaza la autoturisme si presupune sprijinirea arborelui planetar printr-un singur rulment exterior, montat intre arbore si trompa puntii motoare. Arborele este solicitat atat la torsiune, de momentul motor, cat si la incovoiere, de fortele tangentiale ce actioneaza asupra rotii motoare. Arborele planetar se compune din partea sa centrala, prevazuta la capete cu articulatii cardanice, prin care face legatura cu partea exterioara (unde se monteaza butucul rotii motoare) si partea interioara din carterul puntii (unde se montează pinionul planetar).

Arborii planetari sunt solicitati la torsiune (de momentul motor transmis de diferential) si incovoiere, functie de modul de montare al butucului rotii. Deoarece fortele care actioneaza asupra rotii motoare sunt dependente de regimul de deplasare al automobilului, calculul arborilor planetari se face pentru patru regimuri caracteristice de miscare: regimul tractiunii, regimul franarii, regimul deraparii si regimul trecerii peste obstacole.
Regimul deraparii (sau regimul deplasarii cu reactiuni laterale maxime). In acest caz, asupra puntii actioneaza din partea cadrului sau caroseriei componenta statica a greutatii automobilului ce revine puntii din spate G2, si componenta fortei laterale Fy, iar din partea caii reactiunile normale ZRs, ZRd si laterale YRs, YRd.
Regimul trecerii peste obstacole este un regim caracteristic deplasarii pe drumuri cu neregularitati, cand asupra puntii actioneaza sarcini dinamice verticale de valori importante. Marimea acestor sarcini dinamice (care depinde de inaltimea obstacolului, viteza de deplasare, calitatile suspensiei).

Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!

ADVERTISING
ADVERTISING

Lasă un răspuns