DESPRE MAȘINI

Cum se face plecarea din RAMPA cu masina transmisie MANUALA

Plecarea din rampa, o problema dificila la inceput pentru foarte multa lume care fie se afla in scoala de soferi, fie a obtinut de curand permisul de conducere, fie a facut o pauza lunga unde nu a mai condus. O sa vezi ca masina nu o sa iti plece nici macar 1cm inapoi cu aceasta procedura.

Plecarea din rampa se face astfel, la o cutie MANUALA:
1. Introducem treapta 1 de viteza, apasam si mentinem apasat AMBREIAJUL si FRANA DE PICIOR (Ambreiajul cu piciorul stang, frana cu piciorul drept)
2. Ridicam foarte usor AMBREIAJUL cu FRANA APASATA LA PODEA, undeva pana la mijloc ridicam usurel ambreiajul (unde simtim usor ca masina trepideaza, adica are tendinta sa plece masina) simtim o usoara vibratie la motoarele pe benzina, iar la diesel o trepidatie mult mai mare
3. Dupa ce masina are tendinta sa plece cu ambreiajul undeva la jumate, il mentinem acolo, mutam piciorul drept de pe frana pe acceleratie si acceleram usor
4. Dupa ce am inceput sa acceleram usor, tot usurel eliberam si ambreiajul (de unde il mentinem noi la mijloc il eliberam foarte usor definitiv, dar asta progresiv).
5. O sa observam ca masina pleaca din rampa, si acceleratia dupa cum dorim (daca acceleram mai puternic masina va pleca mai tare).

RECAPITULARE:
1. Introducem treapta 1 de viteza si mentinem apasat la podea AMBREIAJ si FRANA;
2. Ridicam usor ambreiajul pana simtim trepidatia motorului;
3. Mentinem ambreiajul acolo unde motorul trepideaza, si eliberam complet frana de picior;
4. Dupa ce am eliberat frana de picior mutam piciorul pe ACCELERATIE si ACCELERAM;
5. Cand acceleram, totodata ELIBERAM PROGRESIV si COMPLET si ambreiajul.

NU GRABII AMBREIAJUL, daca il grabesti, riscul cel mai mare este sa iti „MOARA MOTORUL”

Lafel se face plecarea din rampa si cu MARSALIER (daca dorim sa mergem cu spatele intr-o rampa abrupta)
Putem executa plecarea din rampa si cu frana de mana, unde este aceeasi procedura, mai exact FRANA de mana ridicata (in loc sa mentinem apasata frana de picior), ridicam ambreiajul pana trepideaza motorul, coboram frana de mana jos, si acceleram totodata ridicam usurel si eliberam complet ambreiajul.

Totul este foarte simplu, speram ca acest articol sa va fie de mare ajutor, si nu uitati sa ne scrieti in acest articol mai jos, daca ati reusit sa executati plecarea din rampa.

Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!

Lasă un răspuns