STIRI

Alegeri SUA 2020. Joe Biden, noul preşedinte al Americii, cunoaşte bine România

Joe Biden, prospăt ales preşedinte al SUA, din partea democraţilor, cunoaşte bine România.  A ţinut legătura în mod activ cu preşedinţii Băsescu şi Iohannis în perioada în care era vicepreşedinte sub administraţia Barack Obama.

În 2014, Joe Biden şi soţia sa Jill vizita România în calitate de vicepreşedinte al lui Barcak Obama şi declara că ţara noastră „ este un aliat şi un partener de încredere pentru Statele Unite, însă trebuie să-şi consolideze statul de drept şi să lupte în continuare împotriva corupţiei.

Demnitarul american promitea că Statele Unite îşi vor proteja aliaţii NATO împotriva agresiunilor.

„Aliaţii NATO trebuie să fie împreună pe sol şi pe mare. Sunt mulţumit că veţi fi în misiuni şi în 2014. Voi păziţi graniţele Europei şi vreau să vă mulţumesc pentru asta“, declara Biden .

Spre deosebire de Trump, Biden este un atlantist convins. Biden nu a greeat nici agresiunea Rusiei în Crimeea spunând că aminteşte de ce este necesară NATO.    Fostul vicepreşedintele american spunea atunci că România poate să devină punctul cheie care leagă pieţele de energie de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Est, dacă îşi modernizează infrastructura internă în domeniu, iar SUA sunt dispuse să ajute România în acest sens.  

„Dezvoltându-şi producţia de gaz natural, aceasta poate să devină de asemenea o soluţie pentru Moldova, care în momentul de faţă se bazează mult pe energia din partea Rusiei. Suveranitatea României este bazată pe dezvoltarea sa economică”, afirma Biden.  

Joe Biden a avut o poziţie foarte clară de sprijin în favoarea eliminării vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în SUA şi a apreciat că ţine de autorităţile române să convingă majoritatea republicană din Congres.  

Biden a pledat în timpul capaniei şi pentru relaţii strâns cu Ununea Europeană. În 2014, declara la Bucureşti : „Nu pot să-mi imaginez o Europă completă, liberă şi sigură fără o Românie puternică”, a declarat vicepreşedintele american, arătând că nu este numai în interesul României, ci şi al partenerilor săi ca România să fie un stat puternic.

În 2015, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, la Casa Alba, cu vicepresedintele Statelor Unite Joe Biden. Discutiile au vizat Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, cei doi oficiali convenind atunci să se lucreze mai mult şi pe partea economică a acestuia.   

Lasă un răspuns