DESPRE MAȘINI

Cum conducem daca motorul este diesel? „Cea mai buna metoda de a conduce un motor Diesel”

Sunt zeci de discutii pe aceasta tema, a modului de conducere a motorului diesel in trafic, si de aceea o sa incerc sa scot in evidenta detalii pentru ca oricine foloseste un automobil cu motor diesel sa o faca asa cum trebuie.
Diferentele esentiale in exploatarea unui motor diesel fata de un motor cu benzina, apar din constructia si principiile de functionare diferite. Dieselul porneste doar prin comprimarea combustibilului in camera de ardere, motorul pe benzina este pornit prin scanteile de la bujii.

Dieselul, pentru a obtine performante similare cu motorul pe benzina, are nevoie de supraalimentare, ca atare constructia sa este ceva mai complicata, de unde si legendele care apar, ca atunci cand dieselul se strica, costurile de reparatie sunt mari.In general, un motor diesel  are printre principalele componente o pompa de injectie de inalta presiune, injectoare, bujii incandescente, un intercooler si o turbina, precum si diversi senzori „ascunsi” in jurul blocului motor. Fara indoiala, majoritatea sunt piese de inginerie avansata, asadar sunt scumpe… dar sa nu uitam ca pompa de injectie apare si la motorul pe benzina, Asemanarile se opresc insa aici…Ce inseamna o exploatare rationala a motorului diesel? Foarte succint insemna o pornire si o folosire normala, o intretinere regulata si conforma cu manualul de service, precum si o oprire corecta. Respectarea unor reguli simple de utilizare a unui motor diesel, in functie de anotimpurile anului, duce la o viata lunga a motorului diesel.
Pornirea:

ADVERTISING

Pe timp de vara, pornirea unui motor diesel se face astfel: cu pedala de ambreiaj apasata, se pune contactul, se asteapta stingerea martorilor luminosi din bord, se actioneaza cheia pentru pornirea motorului. Se asteapta cateva secunde pentru stingerea martorului de presiune a uleiului, dupa care se poate demara automobilul. Orice alte artificii facute la pornire sunt inutile si incorecte.
Pe timp de iarna, trebuie indeplinite minime conditii pentru o pornire usoara si fara probleme a motorului diesel: bateria in stare buna, bujiile incandescente functionale si obligatoriu motorina de iarna in rezervor. Daca aceste conditii sunt indeplinite, pornirea se face astfel: cu pedala de ambreiaj apasata, se pune contactul, se asteapta stingerea martorilor luminosi si a martorului de functionare a bujiilor incandescente (poate dura mai mult, in functie de temperatura de afara), se inchid toti consumatorii inutili (radio, lumini, etc), se actioneaza cheia de contact. Motorul trebuie sa porneasca fara probleme din prima incercare.
Exploatarea:In exploatarea motorului diesel trebuie sa se tina cont de doua aspecte importante: turatia de cuplu maxim, unde raspunsul motorului la solicitari este foarte prompt si turatia la care turbina supraalimenteaza motorul efectiv, moment in care turbina este supusa unor solicitari fizice importante la nivelul pieselor rotative. Mai precis, turbina functioneaza tot timpul cat motorul este pornit, insa eficacitatea ei se simte pe o plaja de turatie (zona de lucru).
Mai pe romaneste, atata timp cat motorul este in ture peste 2000 rpm, se poate accelera fara grija; pana la atingerea a 2000 rpm, in orice treapta de viteza, se recomanda insa o accelerare progresiva. Astfel protejati atat turbina cat si motorul de solicitari mecanice inutile.

Oprirea motorului:

Se pare ca o cauza importanta a cedarii turbinelor la motoarele diesel este si oprirea incorecta a acestora, in ciuda specificarii metodei de oprire in toate cartile tehnice ale automobilelor diesel. Asadar, dupa rulajul indelungat in regim de autostrada, la turatii ridicate, sau urban cu semafoare frecvente, odata ajunsi la destinatie nu opriti motorul imediat! Racirea brusca a turbinei poate afecta buna functionare a acesteia, cu efecte din cele mai neplacute la nivelul lagarelor, adica scoaterea din uz a turbinei.
Corect si recomandat este ca la sosirea la destinatie sa lasam motorul sa „rasufle” putin, ca turbina sa se raceasca. E suficient un minut la ralenti pentru a prelungi viata turbinei: pana stingeti radioul si va adunati ce aveti de luat din masina, lasati motorul sa mearga, o sa va bucurati de el mai mult…

Puncte slabe BMW Seria 3 E46 320d
Diesel-urile afiseaza probleme cu debitmetrul si diferiti senzori. Dar cea mai importanta este turbina, a carei inlocuire sare de 1.000 de euro. Inspectati vizual turbina pentru a depista eventualele scurgeri de ulei si incercati sa forjati putin masina, avand ochii atintiti pe culoarea fumului scos. Daca e negru, e de motorina. Dar daca e albastrui inseamna ca mananca si ulei! E46 are un tren de rulare destul de solid. Din cauza gropilor de pe la noi insa, apar diferite batai la suspensia fata. De asemenea, avand in vedere renumele sportiv al BMW-ului se presupune ca cel care a detinut-o anterior nu a menajat masina tot timpul, asa ca nu strica o verificare a transmisiei. Cele mai dese probleme se intalnesc la bucsa axului cardanic si la crucea cardanica.
Evident, cu cat masina are mai multi kilometri, cu atat problemele pot aparea mai des.

Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!

ADVERTISING
ADVERTISING

Lasă un răspuns