DESPRE MAȘINI

Cum e mai bine cu catalizator sau fara catalizator la BMW e46 320d?

Rolul catalizatorului !
Reducerea emisiilor poluante se realizeaza cu ajutorul catalizatorului (convertorul catalitic), care, in anumite conditii (raport stoechiometric si temperatura specifica~300 grade Celsius) transforma principalele gaze poluante (Oxizi de azot NOx, monoxid de carbon CO si hidrocarburile HC ) in gaze inerte sau gaze cu efect de sera. Catalizatorul, oxideaza acesti compusi cu dezavantajul de a creea o bariera in calea gazelor de evacuare si evident de a scadea performantele motorului.
De retinut este tendinta generala de focalizare a constructorilor auto si moto asupra minimalizarii emisiilor poluante in detrimentul performantelor motoarelor.

Cateva pareri de la posesorii de Bmw e46 320d 136 cp !!!

Salut, eu am 320d 136 cp, am masina de 4 ani si nitel, cand am cumparat-o din Bulgaria si imatriculat-o, la rar mi-au spus ca nu am catalizator, de atunci merg cu masina asa, scoate gaze mai mult decat o raba de 30 de ani, puterea este aceasi ca la unul cu catalizator, scoate fum mai mult si se aude turbina foarte fain, fluctuatii in mersul motorului nu este, consumul identic. Romania de la mine din oras(Zimnicea) pana la granita cu Turcia (Kapitan Adreevo) si retur 1098 km cu un plin, cand am ajuns acasa mai avem de mers 79 km cu combustibilul din rezervor. Din punct de vedere mecanic, catalizatorul la diesel mentine si filtreaza gazele, la benzina 318 i este ce am vazut eu, fluctuatii la relantiu consum de 20-25 % mai mare si datea in nas in anumite momente, gazele la benzina este citite de sonda lambda iar la diesel de EGR si senzorul dupa admisie , si de aici diferenta nu are catalizator la benzina trec gazele fara a fi citite corect de sonda = consum mare mers aiurea.

Desi a fost montat pe masina catalizatorul pentru a rearde gazele de evacuare si a elimina la captul esapamentului noxe mai putine nu ti-as recomanda sa-l scoti fara dearece IN TIMP ( daca intrebi cat timp nu stiu sa-ti spun exact) se vor duce segmentii deoarece motorul cand a fost proiectat sa-i fie pus catalizator s-au facut o gramada de calcule pentru ca acolo pe evacuare cu catalizatorul pus se formeaza si o contrapresiune in capul pistonului iar in cazul eliminarii lui acea contrapresiune este mai mica si duce la o uzura prematura a motorului.Daca nu vrei sa cumperi unul nou ( stiu ca nu e ieftin si mai ales unul original) poti sa-l dai jos si sa-l cureti ( exista solutii chimice pentru asa ceva) iar daca este praf si nu se poate curata atunci mai bine pune unul nou dar arftermarket adica mai ieftin dar nu recomand in primul rand ca nu are aceeasi calitate ca si cel original.
Bafta! 

O sa existe o crestere de putere de maxim 5 cai in conditiile in care motorul tau mai are toti caii, asa ca nu se justifica munca.am vrut sa fac si eu modificarea asta dar dupa multe pareri si sfaturi am ajuns la concluzia ca nu merita, in plus risti sa strici si altele si mai iese si mult fum dupa tine.incearca sa faci o resoftare care iti aduce un plus de putere de 25% si chiar se simte.

la motoarele turbo, evacuarea este calculata si daca e prevazuta cu catalizator, e luat in calcul si el…si nu e de facut modificarea asta…

Am un 330d si faptul ca am dat catalizatoarele jos (am ,am avut 2) a adus numai beneficii motorului:
-trage mult mai bine
-a crescut puterea cu 15%
-respira mult mai usor
-a crescut cuplul
-nu a afectat negativ turbina
Le-am dat jos la 100.000 km si akum am 180.000 km,nu am avut nici cea mai mica probl. la motor sau turbina si nici la cutie care e automata

1-Catalizatorul se poate infunda in timp,si deci evacuarea se blocheaza si deci masina nu mai merge. Simplu
2-Pentru scoaterea lui (cel putin la masini fab. sub anu 2004) se face o incizie de chirurg,se sparge ceramica catalizatorului(arata ca un fagure) dupa care se „coase” la loc. Si scapi de problema blocarii lui,si daca totul este in regula la masina,se poate observa si o crestere a performantei ( nu in sensul ca prinzi 200km/h in loc de 180)

Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!

Lasă un răspuns