SANATATE

Principalele mituri despre monturi. Ce sunt de fapt și cum putem preveni apariția acestora

Pe lângă faptul că sunt extrem de dureroase, monturile sunt inestetice și sunt întâlnite în special la femei. Există mai multe mituri cu privire la tratarea acestora, iar despre acestea a vorbit podologul Pierre Guillame, care a fost prezent în emisiunea MediCool de la Antena1.

Miturile sunt transmise din generație în generație, iar unele dintre ele au la bază un mic sâmbure de adevăr. Unul dintre cele mai răspândite este cel legat de încălțăminte. În această ordine de idei, încălțămintea poate provoca o astfel de deformare a piciorului și, prin urmare, poate duce la apariția monturilor, conform Medicool. 

ADVERTISING

De asemenea, conform podologului Pierre Guillame, există monturi ereditare sau congenitale. Spre exemplu, hiperlaxitatea ligamentară poate apărea la tinerii de 15 ani. În plus, unele persoane pot moșteni monturile de la părinți.

Totodată, podologul a vorbit și despre tipurile de picioare: grec, pătrat (unde primele trei degete au aceeași lungime) și egiptean (unde degetul mare este mai lung). 

Piciorul egiptean e piciorul cel mai predispus la monturi pentru că nu există încălțăminte care să fie în forma asta”, a afirmat Mihail Pautov, medic cunoscut în mediul online pentru sfaturile sale. 

Hallus valgus, patologia care este cunoscută în popor drept mont, afectează mai ales femeile, întrucât în jur de 95% dintre pacienți sunt femei. Conform studiilor, placa osteoarticulară și capsulară este mai slabă la femei, în special atunci când există probleme hormonale, cum ar fi intrarea la menopauză. 

Cum poți preveni apariția monturilor 

Conform podologului, monturile pot fi prevenite cu ajutorul unor exerciții de tonifiere a piciorului. În momentul în care simți că piciorul se lasă puțin pe interior, este nevoie să apelezi la ortoped, kinetoterapeut sau podolog. 

În cazul în care ai auzit că foile de varză te pot ajuta în lupta împotriva monturilor, Pierre Guillame susține că varza are „un component antalgic, un component antivascular și decongestionant”.

ADVERTISING

Foile de varză pot fi utile doar în cazul unui mont aflat în stadiu incipient. În cazul în care acesta devine roșu, foarte cald și dureros, foile de varză pot calma durerea, însă nu pot face montul să se retragă. 

În concluzie, atunci când simți că ceva este în neregulă cu piciorul sau un mont începe să-ți crească, e bine să te duci la medic, să ajungi la un podolog și să vezi care este soluția ideală pentru tine, dacă poți să faci operație sau kinetoterapie. În final, acest tratament cu foi de varză ne ajută să reducem inflamația, dar în niciun caz, nu ne ajută cu monturile, cu resorbția acelor monturi, care sunt niște oase și nu pot fi resorbite cu foi de varză”, a mai ținut să precizeze medicul Pautov. 

ADVERTISING