DESPRE MAȘINI

Radiator auto aer conditionat, ce este, ce rol are, din ce este construit

Ce este un radiator auto?
Radiatorul sistemului de aer conditionat este schimbatorul de caldura al sistemului.
Din ce este facut un radiator auto?
Radiatorul este facut din aluminiu, insa in trecut, erau create din cupru sau alama.
Cum este construit radiatorul?
La fel ca radiatoarele normale si evaporizatoarele, ele sunt contruite dintr-o serie de tuburi. Diferit fata de un evaporizator, al carui scop este sa atraga caldura, radiatorul AC trebuie sa elimine caldura.

SITEMUL DE RACIRE – CE ROL ARE RADIATORUL?
Sistemul de racire al masinii are rolul de a mentine o temperatura constanta si una dintre elementele importante in acest circuit o reprezinta radiatorul. Cand motorul este in functiune, acesta produce foarte multa frecare si caldura, temperatura motorului poate creste chiar peste 1500 grade Celsius. Componentele motorului care sunt supuse la asemenea temperaturi trebuie sa poata fi racite imediat pentru a preveni calirea sau supraincalzirea lor. Daca motorul este supus unor asemenea schimbari de temperatura, consumul de combustibil si emisiile vor creste.

Radiatoarele de racire auto sunt conectate la motor cu furtune sau conducte prin care este pompat antigelul (lichidul de racire) sau apa, care preia caldura produsa de motor si are rolul de a o elibera prin intermediul radiatorului.

Radiatorul de racire are o serie de tevi subtiri pe unde acest lichid de racire poate circula, iar prin circulatia continua a aerului, lichidul se raceste, astfel temperatura va fii una constanta (limitata), ca motorul sa nu se supraincalzeasca.

Lasă un răspuns