Totul despre carligul de remorcare la autovehicul
Cu siguranta si tie ti-a venit ideea de a iti monta pe propriul vehicul carligul de remorcare care joaca un rol spunem noi partial important de ce spunem partial important deoarece doar 30% din soferi isi doresc pe propria masina un astfel de carlig pentru remorcare.
Multi producatori auto ofera, contra cost, respectiva optiune. Sau, achizitionand un automobil second-hand, poti cauta unul care sa aiba carlig. Daca ai deja o masina fara carlig de remorcare, va fi mult mai convenabil sa ii montezi asa ceva decat sa o vinzi si sa iei alta, gata dotata.
Printre acestea, cele mai vechi au stechere cu 7 pini, iar cele mai noi, cu 13 pini. In exemplul nostru, vizand montarea unui carlig la un VW T6, a fost achizitionat un carlig cu sistem electric de 13 pini.
CU CE VITEZA POT CIRCULA VEHICULELE CARE TRACTEAZA REMORCI SAU SEMI-REMORCI?
Conform codului rutier, viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
CUM MONTEZ PE MASINA CARLIGUL DE REMORCARE?
1. Kit de piese Rama cu rol structural se fixează pe sub mașină. Kitul a fost ales ca piesele electrice să se potrivească la VW T6.
2. Demontare Pentru a avea acces la capetele de șasiu și punctul de conectare electric, e necesară scoaterea stopurilor și a bării.
3. Montare Suportul cârligului este montat solidar cu structura mașinii, împreună cu noile piese de prindere pentru bara din spate.
4. Stecher Instalația electrică a automobilului va furniza energia pentru componentele remorcii prin ștecherul din kit.
5. Test de funcționare Cu un aparat de măsură se testează dacă la luminile remorcii ajunge curent electric în parametrii optimi.
6. Finalizarea lucrării Bara din spate și toate celelalte elemente exterioare sunt montate la loc. Se verifică aspectul general.
CARLIG REMORCARE OMOLOGAT RAR?
ATENTIE: Conform codului rutier, orice modificare adusa masinii (schimbare culoare, schimbare motor etc) trebuie omologate la RAR, dar nu este cazul si pentru carlige de remorcare. Acestea vin deja omologate dar cerinta RAR este ca dispozitivele de cuplare sa aiba marca de omologare aplicata in loc vizibil conform cu Directiva 94/20 a Parlamentului European.
Carligele de remorcare se monteaza pur si simplu pe masina dar este recomandat montaj profesional intr-un service autorizat, pentru a beneficia de garantie.
AMENZI PREVAZUTE IN CODUL RUTIER PENTRU NERESPECTAREA NORMELOR DE REMORCARE:
Nerespectarea normelor de remorcare a vehiculelor se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni respectiv de la 9 la 20 de puncte-amenda.
Acest articol este scris complet de CIOLEX.RO, copierea acestuia este strict interzisa!