SANATATE

Nu utilizați NICIODATĂ curcuma dacă utilizați oricare dintre următoarele medicamente

Este un fapt bine cunoscut că turmericul este una dintre cele mai eficiente substanțe pentru stimularea sănătății disponibile în prezent. Ingredientul său activ, curcumina, este un compus natural cu proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, precum și cu proprietăți de combatere a bolilor de inimă și a cancerului ( 1 , 2 , 3 ).

Alte studii au indicat faptul că administrarea de doze medicinale de curcuma poate chiar să vă protejeze creierul. Acest lucru se datorează faptului că turmericul stimulează factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), un hormon de creștere care previne depresia , boala Alzheimer și demența ( 4 , 5 ).

Comparativ cu alte tratamente farmaceutice, curcuma are un risc în general scăzut de efecte adverse ( 6 ). Aproape că sună prea bine pentru a fi adevărat. Așa este? Puteți lua curcuma cu medicamente?

Ce trebuie să știți despre curcuma

Prima utilizare cunoscută a rădăcinii de curcuma datează de aproape 4000 de ani. Pe atunci, era folosit în principal pentru aromatizarea alimentelor. Aproximativ un mileniu mai târziu, rădăcina devenise o componentă importantă în medicina ayurvedică ( 7 ).

Astăzi, avem în sfârșit studii științifice care demonstrează ceea ce practicanții tradiționali au știut de-a lungul timpului: curcuma este medicină.

Dar, deoarece turmericul are atât de multe efecte benefice asupra sănătății , oamenii tind să subestimeze potența acestuia. Unii oameni îl folosesc ca o alternativă la medicamente, în timp ce alții iau turmeric pentru a le oferi un „impuls”. La urma urmei, curcuma este bună pentru tine, nu?

Deși curcuma a dovedit efecte de promovare a sănătății, poate interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente și poate produce efecte secundare nedorite sau chiar periculoase ( 8 ).

Medicamentele eliberate pe bază de rețetă pot schimba procesele fundamentale care au loc în corpul dumneavoastră. Dacă luați medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru o problemă de sănătate, ați putea fi surprins să aflați că chiar și substanțele naturale, cum ar fi curcuma, pot modifica drastic efectele medicamentelor dumneavoastră.

Dacă vă gândiți să luați curcuma sau orice alt aliment vindecător, ar trebui să discutați întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății.

Medicamente care interacționează cu curcuma

1. Diluanti de sange

Diluanții de sânge, cunoscuți și sub numele de medicamente anticoagulante sau antiplachetare, sunt frecvent prescrise persoanelor cu boli de inimă ( 9 ).

Curcuma a stabilit proprietăți anticoagulante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge ( 10 ). Câteva studii au sugerat că turmericul poate fi la fel de eficient ca Atorvastatin, un medicament prescris în mod obișnuit pentru scăderea colesterolului ( 11 ).

Din păcate, prea mult lucru bun poate fi rău pentru tine. Dacă luați un diluant de sânge, curcuma poate intensifica efectul general, lăsându-vă vulnerabil la efectele secundare, cum ar fi sângerări nazale, vânătăi și sângerări severe ( 12 ).

Diluantele comune de sânge includ:

  • Acid acetilsalicilic
  • Clopidogrel (Plavix)
  • Dipiridamol (persantin)
  • Ticlopidină (Ticlid)
  • Warfarina (Coumadin, Jantoen)
  • Enoxaparină (Lovenox)

2. Antiacide

Antiacidele sunt utilizate pentru a neutraliza excesul de acid din stomac ( 13 ). Sunt disponibile atât fără prescripție medicală, cât și pentru doze mai puternice, cu prescripție medicală. Curcuma poate neutraliza efectul antiacidelor, în special în rândul persoanelor care suferă de tulburare de reflux gastrointestinal (GERD) ( 14 ).

Ca urmare, administrarea de curcuma poate provoca efecte secundare neplăcute asociate cu GERD, inclusiv balonare, gaze, dureri în piept, greață și crampe stomacale. Combinația dintre condiment și medicament poate duce, de asemenea, la producerea de exces de acid, care poate crește din stomac și, în cele din urmă, poate deteriora mucoasa esofagului ( 15 ).

Antiacidele obișnuite includ:

  • Cimetidină (Tagamet)
  • Famotidină (Pepcid)
  • Ranitidină (Zantac)
  • Omeprazol

3. Medicamente pentru diabet

Persoanelor cu diabet li se prescrie adesea medicamente pentru scăderea zahărului din sânge ( 16 ). Acestea pot include sulfoniluree, biguanide, meglitinide, tiazolidindione, inhibitori DPP-4, inhibitori SGLT2, inhibitori alfa-glucozidazici și sechestranți ai acidului biliar ( 17 ).

Curcuma poate crește efectele generale ale medicamentelor care scad glicemia. Rezultatul? Pentru unii, niveluri înfricoșător de scăzute ale zahărului din sânge, care duc la simptome precum transpirație, tremurături, vedere încețoșată, amețeli, anxietate, confuzie și bătăi ale inimii curse ( 18 ).Amintiți-vă, doar pentru că turmericul are potențialul de a interacționa cu medicamentele nu înseamnă că ar trebui să vă îndepărtați complet de el. În schimb, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății care este conștient de medicamentele dvs. pentru a afla dacă turmericul prezintă sau nu un risc pentru dvs.